SM-hiihdoissa erikoisia tavoitteita: Eveliina Piippo haluaa pärjätä perinteisellä, Lari Lehtonen tähtää Salpausselän kisojen sprinttiin

Lahden nuorten MM-kisoissa hopeaa luistellut Piippo on kiinnostunut myös Seefeldin MM-hiihtojen skiathlonista. Jalkavamman takia MM-tavoitteensa yhdistelmähiihdossa haudannut Lehtonen keskittyy nyt 50 kilometrille ja viestiin, mutta yrittää myös Lahden maailmancupiin.

Imatran SM-hiihdoilla on mielenkiintoinen painoarvo, sillä perjantaina hiihdettävät perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailut jäävät useimmille MM-joukkueeseen valittaville urheilijoille viimeisiksi normaalimatkojen kisoiksi ennen vasta kolmen viikon kuluttua alkavia Seefeldin MM-hiihtoja.

Osa suomalaisista suuntaa jo ensi viikolla valmisteleville leireille joko Italian Seiser Almiin tai Toblachiin, Salpausselän kisoissa ensi viikonloppuna kilpaillaan vain sprintissä sekä parisprintissä ja MM-kisoja edeltävän viikonlopun Gognen maailmancupiin ei moni suomalainen osallistu italialaiskylän huonon tavoitettavuuden takia.

Maajoukkuevalmentaja Teemu Pasasen mukaan SM-kisoilla ei ole suoranaista katsastusmerkitystä MM-joukkueeseen, koska vauhdin kansainvälistä vertailua ei ole ja radatkin ovat helpommat kuin maailmancupissa, mutta myöntää, että vaikutusta voi löytyä kun itse kisoissa tehdään lopullisia matkavalintoja.

– Sunnuntain sprintillä on kuitenkin iso merkitys Lahden maailmancupin valintoihin, koska meillä on Salpausselällä myös kansallinen ryhmä ja sitä kautta 15 paikkaa, korostaa Pasanen.

Lopullinen MM-joukkue nimetään vasta Salpausselän kisojen jälkeen, joten menestymällä SM-sprintissä ja Salpausselällä, voisi MM-joukkueeseen teoriassa nousta joku täydellinen yllätysnimikin.

"Tässä on nyt herännyt pieni toivo"

Urheilijoilla itsellään on erilaisia tavoitteita SM-kisoihin ja niitä on MM-hiihtojakin ajatellen. Esimerkiksi Eveliina Piippo paljasti torstaina, että perjantain perinteisen kymppi on hänelle erittäin tärkeä, vaikka Piipon on uskottu keskittyvän toistaiseksi vapaan hiihtotavan kisoihin. MM-kisoissa hänelle on soviteltu kolmannen tai neljännen osuuden viestipaikkaa sekä päämatkaksi 30 kilometrin vapaan yhteislähtöä.

– Tässä on nyt herännyt pieni toivo, jos vaikka pääsisinkin jo yhdistelmäkisaan, hän perusteli kisan tärkeyttä.

Viime viikolla Piippo, 20, urakoi neljä kilpailua. Hän karsiutui nuorten MM-hiihtojen sprintissä Lahdessa, voitti MM-hopeaa 10 kilometrillä, saavutti Ulricehamnin maailmancupissa uransa parhaan sijoituksen (20:s) ja ankkuroi Suomen jo toistamiseen tällä kaudella cupin viestissä kolmanneksi.

– Viestissä jahtaamme voittoa, enkä aio hävitä loppukirissä, mutta ehkä hiihdänkin jonkun muun osuuden, ja sprintissä on tavoitteena päästä aika-ajosta jatkoon, Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjä suunnitteli.

"Olen kai joku epäonnen soturi"

Imatralta kotoisin oleva, nykyisin Hollolassa asuva Lari Lehtonen on seuransa Imatran Urheilijoiden järjestämien SM-hiihtojen mainoskasvo, mutta ei harmikseen pysty osallistumaan vanhoilla kotikonnuillaan kuin lauantain viestiin ja sunnuntain sprinttiin, joka ei suoranaisesti ole hänen bravuurejaan. Lehtosta on viime vuosina koeteltu, nyt uusiutui marraskuussa kantapään vanha rasitusvamma, joka estää kilpahiihdon perinteisellä.

– Kisamatkojen osalta kaudesta tuli pannukakku, koska skiathloniin oli panostettu kaikki, mutta tämmöstä on urheilu välillä. Olen kai joku epäonnen soturi, tuumi yhdistelmäkilpailussa Lahden MM-hiihdoissa yhdeksänneksi sijoittunut Lehtonen.

Nyt hän tähtää Seefeldissä 50 kilometrille, jolle uskoo näyttöjensä jo riittävän sekä viestijoukkueeseen, johon antoi hyvän näytön sunnuntaina neljänteen sijaan päättyneessä cup-viestissä Ulricehamnissa.

– Kaksi venäläistä jättivät ja yksi norjalainen meni ohi, mutta olin osuusajoissa heti parhaiden jälkeen jos verrataan ankkureihinkin, totesi kolmannen osuuden hiihtänyt Lehtonen.

Torstaina hän paljasti viikonlopun tavoitteensa ensi kertaa myös henkilökohtaisena valmentajanaan toimivalle Teemu Pasaselle.

– Tähtään sprintissä niin hyvään suoritukseen, että se riittäisi paikkaan Lahden cup-joukkueessa. Jos tässä haluaa kisoja hiihtää, ei se olisi huono ajatus, mutta ei se helppoa ole, kun meillä on paljon nuoria lupaavia sprinttereitä, Lehtonen, 31, pohti.