Hollolan Jättien loppukauden tavoitteena sarjapaikan uusiminen – "Aikamoinen kipsi on ollut päällä"

HC Giants haluaa saada pelin Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jengoilleen ennen kauden tärkeimpiä koitoksia.

HC Giants lähti jääkiekon Suomi-sarjan alempaan loppusarjaan hakemaan hyvää pelivirettä niin, että joukkue olisi parhaassa iskussa, kun kauden tärkeimmät pelit koittavat.

Viime viikonloppuna käynnistyneeseen loppusarjan lähdettäessä oli selvää, että joukkue pelaa putoamista vastaan. Kun alkusarjan pisteet jäivät voimaan, ei Jäteillä ole mahdollisuutta nousta loppusarjassa viidenneksi, viimeisen suoran säilyjän paikalle.

– Ajatus on, että sarjan kuudesta jäljellä olevasta pelistä pyritään saamaan mahdollisimman hyvä tulos irti. Hyvien tulosten siivittämänä on helpompi lähteä putoamiskarsintaan, kertoo joukkueen päävalmentaja Jesper Jalonen.

Alemmassa loppusarjan neljä viimeistä, sijoille 6.–9. sijoittuneet, pelaavat putoamiskarsinnat paras viidestä -menetelmällä otteluparein 6.–9. ja 7.–8.

Parien voittajat säilyttävät paikkansa Suomi-sarjassa.

Häviäjillekin tarjoutuu vielä mahdollisuus sarjapaikan lunastamiseen karsinnan toisessa osassa, johon tulevat mukaan II-divisioonan lohkovoittajat. Karsinnan paras pelaa Suomi-sarjassa kaudella 2019–20.

Alkusarjassa viimeisenä

Sarjanousija HC Giantsin kausi on ollut vaikea. Jätit jäi 17 joukkueen alkusarjassa viimeiseksi. Joukkue onnistui voittamaan 32 ottelusta ainoastaan kuusi. Eniten kangerteli maalinteko. Giants heilautti vastustajan verkkoa keskimäärin kaksi kertaa ottelua kohden.

– Kaksi maalia tekemällä jääkiekkopeliä harvoin voitetaan. Aikamoinen kipsi on ollut päällä tulosvastuuta kantavilla jätkillä. Mailaa on puristettu, kun tulosta ei ole tullut. Rentous pitäisi löytää, ja enemmän laukoa. Ei niitä maaleja oikein muuten synny, Jalonen sanoo.

Joukkueen paras maalintekijä ja pistemies on ollut 22-vuotias Juho Veneskari, joka on parilla aikaisemmalla kaudella päässyt haistelemaan Mestiksen vauhtia Peliitoissa. Veneskari keräsi alkusarjassa tehot 14+12.

– "Jusa" on pystynyt suorittamaan hyvällä tasolla pelistä toiseen. Hän on aika puhdas laituri, mutta on pystynyt myös tuuraamaan sentterinä miehekkäästi.

Lauantaina fyysistä peliä

Giants avasi alemman loppusarjan kahdella matkatappiolla Laser HT:tä ja Raahe Kiekkoa vastaan.

Lauantaina Jätit kohtaa kotikaukalossaan Heinsuolla sarjaa johtavan Riemun, joka pelaajisto koostuu suurelta osin Jyväskylän yliopiston liikunnan opiskelijoista. Lokakuussa Giants kellisti Riemun Hollolassa 4–3.

– Taitava porukka, hyviä yksilöitä, mutta sellainen verikoiratyyppinen meininki puuttuu. Siihen meidän pitää iskeä. Nuoret kaverit haluavat pitää hauskaa, eivätkä ole fyysisessä pelissä omimmillaan.

Viikonlopun peleihin Giants saa apua sairastuvalta, kun kokenut Tomi Inkinen palaa kaukaloon.

– Hän on ollut pitkään pelaamatta, mutta taas terveiden kirjoissa. Hän on iso apu meille.

Niin ikään koko kauden sivussa ollut Jesse Peltonen, jota kaavailtiin joukkueen ykköspyssyksi, on tervehtymässä polvivammastaan.

– Jesse päässee jäälle helmikuun aikana. Todennäköisesti tärkeimmissä peleissä mies on jo askissa, päävalmentaja Jalonen sanoo.

Riemu-matsiin yleisöllä on vapaa pääsy.

– Yhteistyökumppanimme tarjoaa ilmaispelin. Yleisöennätystä tavoitellaan. Pääkatsomoon mahtuu 350 katsojaa, HC Giantsin GM Kari Mäkitalo kertoo.

Giants–Riemu Hollolan jäähallissa lauantaina kello 14.