Future of Europe on maineteko Lahdelle ja Päijät-Hämeelle, sanoo maakuntajohtaja – "Pelkkä näkyvyys ei tietenkään saa riittää"

Maakuntajohtaja Laura Leppäsen mukaan Päijät-Hämeen tulee tiivistää yhteistyötä eurooppalaisten "kohtalotoverien" kanssa.

Päijät-Hämeen liiton torstaina emännöimän Future of Europe -konferenssin järjestäminen on maineteko Lahdelle ja koko maakunnalle, sanoo maakuntajohtaja Laura Leppänen. Reilun sadan osallistujan joukosta iso osa saapui muista EU-maista.

– Pelkkä näkyvyys ei tietenkään saa riittää. Tärkeintä on se, että poliitikot ja viranhaltijat tapaavat toisiaan, EU-tason päättäjiä ja muiden alueiden päättäjiä. Saamme luotua uudenlaisia kontakteja sekä hyödynnettyä vanhoja.

Leppänen toivoo, että yhteistyö Päijät-Hämeen ja Lahden kaltaisten eurooppalaisten alueiden ja kaupunkien välillä tiivistyy entisestään.

– Eurooppalaisessa yhteistyössä Päijät-Hämeen ja Lahden täytyy löytää kanssamme samanlaisessa tilanteessa olevia kumppaneita, eli metropolialueiden lähivyöhykkeillä olevia alueita. Tällaisten kumppaneiden kanssa on hyvä vaihtaa ajatuksia ja kehittää työkaluja, joilla Päijät-Hämeen kaltaiset alueet voivat päästä metropolialueiden kasvuun kiinni.

EU:n kriisit ja kiistat eivät ole lamaannuttaneet kehittämistä

Brexit-vääntö ja ristiriidat esimerkiksi Puolan ja Unkarin kanssa hallitsevat julkista keskustelua, mutta EU:n koneisto ei ole lamaantunut, Leppänen kokee. Alueita huomioidaan ja lukuisat kehityshankkeet etenevät, vaikka median, poliitikkojen ja kansalaisten huomio onkin kiinnittyneenä erinäisten tulipalojen sammuttamiseen.

– Alueellisesta näkökulmasta katsottuna normaalit EU-prosessit menevät eteenpäin. Parhaillaan on käynnissä rakennerahastokauden valmistelu ja yritämme parhaamme mukaan saada mahdollisimman hyvän potin Päijät-Hämeeseen jaettavaksi. Tällaiset asiat etenevät business as usual hankalasta tilanteesta huolimatta.