Lapsista ja nuorista vain kolmasosa liikkuu suositusten mukaan - lue yön uutiskooste

Suomalaista lapsista ja nuorista vain kolmasosa liikkuu suositusten mukaan eli vähintään tunnin reippaasti tai rasittavasti joka päivä. Lisäksi lapsen iän myötä liikkeen määrä vähenee voimakkaasti ja samalla paikallaan olon määrä lisääntyy.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimusta varten selvitettiin 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikkumista, paikallaan oloa ja unta. Kyselyihin vastasi yli 7 000 lasta ja nuorta, ja liikemittarimittauksiin osallistui lähes 3 000 oppilasta.

Nuorten heikko talousosaaminen huolettaa opettajia

Opettajien mukaan koulu ei anna riittäviä talousosaamisen valmiuksia, ilmenee Opettajien talousosaaminen 2019 -tutkimuksesta. Tätä mieltä oli runsaat kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista opettajista.

Nuorten heikko talousosaaminen huolestuttaa opettajia. Selvästi yli puolet vastaajista kertoi olevansa melko tai erittäin huolissaan nuorten talousosaamisesta. Huolestuneimpia ovat ammatillisen koulutuksen opettajat.

Hyvä uutinen on, että useimmat opettajat pystyvät mielestään vaikuttamaan nuorten taloustaitoihin.

Tutkimuksen toteutti Taloudellisen tiedotustoimiston toimeksiannosta T-Media Oy. Tutkimus tehtiin nettikyselynä viime elo–syyskuussa. Siihen osallistui liki 750 opettajaa sekä 60 luokanopettajaopiskelijaa.

Lähes kolmannes naisista kokee perhevapaan uhkana uralleen, kertoo Tekniikan akateemisten kysely

Lähes kolmannes tekniikan alan 30–39-vuotiasta naisista pitää perhevapaalle jäämistä uhkana urakehitykselleen nykyisessä työpaikassa, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin tutkimus. Samanikäisistä miehistä näin koki 14 prosenttia.

Naisvastaajista 70 prosenttia jakaisi perhevapaat vanhempien kesken nykyistä tasaisemmin. Miehistäkin tätä kannatti yli puolet. Lisäksi perheen ja työn yhteensovittamista helpottaisivat työaikajoustot.

Etujärjestön työmarkkinatutkimuksen osana tehtyyn verkkokyselyyn vastasi 5 855 alle 50-vuotiasta, joista naisia oli neljännes.

Pakkanen jatkaa paukkumistaan, tänään laajalti poutaa

Sää on tänään ympäri Suomen poutainen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Yön ja aamun aikana voi olla luvassa heikkoja lumisateita, mutta pääosin on selkeää.

Pakkanen paukkuu pääasiassa 8–15 asteen välillä, mutta maan pohjoisosassa pakkanen voi laskea 30 asteeseen. Suomen eteläosassa sää on lämpimämpää ja pakkasta on noin 1–7 astetta.

Ilmatieteen laitos ei ole antanut varoituksia huonosta ajokelistä, mutta jo satanut lumi voi tehdä ajokelistä paikoin hankalan.

Pohjois-Savon käräjiltä tänään tuomio Suomen suurimmassa valepoliisijutussa

Pohjois-Savon käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomio Suomen toistaiseksi suurimmassa valepoliisijutussa.

Poliisina esiintyneiden epäillään vieneen iäkkäiltä ihmisiltä yli 800 000 euroa ympäri Suomea. Jutun syytetyistä osan epäillään esiintyneen poliiseina ja osan esimerkiksi toimineen välikäsinä rahaliikenteessä.

Vaikka epäillyt jäivät kiinni ja poliisi ehti palauttaa satojatuhansia euroja uhreille, lähes 400 000 euroa jäi kateisiin.

Viranomaiset ovat korostaneet, että poliisi tai pankki eivät koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tunnuslukua.

Juha Sipilä kertoo EU-parlamentille, millaisen Euroopan unionin hän haluaa

Euroopan parlamentti kuulee tänään Suomen hallituksen ajatuksia EU:n tulevaisuudesta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää puheen Euroopan unionin tulevaisuudesta tänään Brysselin täysistunnossa.

Sipilä on 16. EU-johtaja, joka on kutsuttu kertomaan visionsa. Puhetta voi seurata suorana lähetyksensä parlamentin verkkosivuilta kello 11 Suomen aikaa alkaen.

Trump Venezuelan protesteista: Taistelu vapaudesta on alkanut!

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kuvailee Venezuelan laajoja Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia taisteluksi vapaudesta. Trump tviittasi, että taistelu vapaudesta on alkanut.

Trump kertoi aiemmin puhuneensa puhelimessa presidentiksi julistautuneen parlamentin puhemiehen Juan Guaidon kanssa näyttääkseen Yhdysvaltojen vahvan tuen Venezuelan taistelulle demokratian puolesta. Yhdysvallat on ilmoittanut tunnustavansa Guaidon Venezuelan presidentiksi.

Keskiviikkona Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa ja monissa muissa kaupungeissa ihmiset lähtivät kaduille vastustaakseen Maduroa. Mielenosoittajat muun muassa esittivät kylteissään tukensa Guaidolle ja ilmoittivat sanovansa ei diktatuurille. (Lähde: AFP)

Facebook kasvatti reippaasti tulostaan ja liikevaihtoaan

Facebookin loka–joulukuun tulos kasvoi edellisvuodesta 61 prosenttia 6,9 miljardiin dollariin. Liikevaihto kasvoi 30 prosenttia 16,9 miljardiin dollariin.

Palvelua kuukausittain käyttävien määrä kasvoi 2,32 miljardiin. Kasvua vuodentakaisesta vastaavasta ajankohdasta oli yhdeksän prosenttia.

Toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö on panostanut uusiin tapoihin, joilla käyttäjät voivat olla yhteydessä toisiinsa.

Facebookin osakekurssi hyppäsi jälkipörssissä yli kahdeksan prosenttia heti tulosjulkistuksen jälkeen.

Samsungin tulos heikkeni odotettua enemmän, avaintuotteiden kysyntä laski

Maailman suurimman älypuhelinvalmistajan Samsung Electronicsin tulos heikkeni viime vuoden viimeisellä neljänneksellä odotuksia enemmän noin 7,6 miljardiin dollariin. Laskua edellisvuoden loka–joulukuusta oli 31 prosenttia.

Yhtiön mukaan pudotuksen syynä oli sen avaintuotteiden heikentynyt kysyntä.

Myös muut puhelinvalmistajat kamppailevat älypuhelinten myynnin laskun kanssa. Kysyntä on heikentynyt etenkin Kiinassa, jonka talouskasvu on hidastunut ja maa on ajautunut sitkeään kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa.

Korealainen Samsung joutuu kilpailemaan yhä kovemmin kiinalaisten teknologiajättien kuten Huawein kanssa. (Lähde: AFP)