Maailman suurin marttailta tekee ennätyksen - kokoaa tuhannet juhlapöydän ääreen

Marttaliiton 120-vuotisjuhlavuoden aloittaa Maailman suurin marttailta, jota vietetään 31.1. Tuhannet martat kokoontuvat samaan aikaan torstai-iltana eri puolilla Suomea juhlimaan yhdessä. Juhlapöytään katetaan Martan juhlamalja ja juhlakakku.

Juhlavuoden teema on ”Hyvä arki kuuluu kaikille”. Teema näkyy erilaisina kampanjoina sekä Marttojen tapahtumissa ja kursseilla, joissa valmistetaan ympäristöystävällistä, herkullista ja helppotekoista arkiruokaa.

Ohjeita kestävään arkeen saa myös Marttaliiton kotitalousneuvonnasta, joka tavoitti toissavuonna yli 104 000 ihmistä.

Vuoden suojelijaksi on valittu kansanedustaja Eva Biaudet, joka on myös itse martta.

– Ihailen ja arvostan Marttojen sinnikästä työtä paremman arjen puolesta ja naisten yhteisöllisyyden edistäjänä. Tänään Martat keskittyvät yhä enemmän myös ilmastoystävällisiin valintoihin kodeissa ja yhteiskunnassa. Pienet teot vaikuttavat suuresti, Biaudet sanoo.

Juhlavuoden toinen päätapahtuma on 14. syyskuuta järjestettävä Marttatori, joka kokoaa Suomen Martat Helsingin Senaatintorille. Siellä näytetään marttatoiminnan monipuolisuutta myös suurelle yleisölle. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yleisradio ja TV-ohjelma Strömsö.

Maaliskuussa Martoilla on ikäihmisten hyväksi järjestettävä Vilppu-vapaaehtoistempaus ja heinäkuussa vietetään perinteistä Martan päivää. Elo-syyskuun vaihteessa Martat osallistuvat valtakunnalliseen sienipäivään ja sieniviikkoon.