Tunteikas matkaviikko vaati veronsa Pelicansilta – "Kärkijengi ikävä kyllä rokottaa noista virheistä"

Sarjakärki Kärpät näytti Lahdessa pelaamisen mallia. Ennätyskautta pelaava Taavi Vartiainen osui jälleen ja nautti samalla pelin taisteluhengestä.

Ei jatkunut Pelicansin pisteputki katkeamattomana koko tammikuuta. Seinä tuli vastaan vasta kuun viimeisessä pelissä, kun Lahdessa vieraillut Kärpät pelasi kuten ylivoimaiselta sarjakärjeltä odottaa sopii. Loppulukemat olivat 2–6.

Pelicans-leirissä selvänumeroista tappiota sulateltiin suhteellisen tyynenä. Hyökkääjä Taavi Vartiaisen mukaan tammikuusta jäi hyvä maku, vaikka viimeinen peli menikin vihkoon.

– Hyvä pätkä on ollut. Kärkijengi ikävä kyllä rokottaa noin isoista virheistä. Kokonaisvaltaisesti pelasimme ihan hyvän pelin, Vartiainen sanoi.

Vartiaisen viimeistelemä avausmaali oli osoitus niistä paremmista puolista. Viimeistely Oliwer Kasken vedon paluukiekosta näytti helpolta, mutta sitä edelsi monta hyvää suoritusta.

– Ajoituskysymys. Sen tietää, että Kaski ampuu joka kerta. Jeppe (Jesse Saarinen) alusti loistavasti, pelasi hyvin omiin ja tuli vaihtoon. Pääsin suoraan aitiosta niin sanotusti kolmantena äijänä lyömään tyhjään uuniin.

Toisen Pelicans-maalin teki Aleksi Mustonen ylivoimalla. Kärppäkonkari Lasse Kukkonen piti maalin edustalla Antti Tyrväisen mailan sidottuna, mutta Tyrväiselle tarkoitettu syöttö meni rysään Kukkosen jalan kautta.

Pelicans pelasi ottelun vihreissä retropaidoissa. Samanlaisissa, joissa joukkue nousi Liigaan 20 vuotta sitten.

Kamppailuista henkeä ja happea

Illasta saattoi jäädä lahtelaiskatsojille valju maku, koska kunnon taistelua voitosta ei lopulta tullut. Kärpät pääsi karkuteille varhain, piti puolensa vaikeassa vaiheessaan ja pääsi toisen erän lopussa ratkaisevaan 5–2-johtoon epäonnisesta Pelicans-harhasyötöstä.

Päävalmentaja Ville Nieminen muistutti, että takana oli raskas viikko: keskiviikkona Vaasa, perjantaina Lappeenranta ja lauantaina viikon ainoa "kotipeli" Tallinnassa.

– Tunnetila oli niin korkea. Kun se tyhjenee sunnuntaina ja maanantaina, se on kova homma ajaa ylös, Nieminen sanoi.

Tunnetta keskiviikon koitoksessa kyllä riittä. Jäällä nähtiin useita mojovia taklauksia ja pieniä nahisteluita. Siellä yleensä on myös Taavi Vartiainen, ei tosin tällä kertaa erityisen näkyvässä osassa.

– Tykkään, kun ruvetaan vähän hakemaan pareja, ja pelin sisällä on pientä taistelua. Se tuo ainakin munkaltaiselle pelaajalle henkeä ja happea. Silloin rasituskaan ei tunnu niin pahalta, vaan adrenaliini tulee vielä korostetummin sieltä.

Vartiainen on kunnostautunut myös tehojen puolesta. Koossa on jo 8+8=16 pistettä, ja henkilökohtainen yhden kauden piste-ennätys on rikottu.

– Henkilökohtaisena tavoitteenani oli rikkoa se. Nyt on uusi tavoite asetettu. Kausi on ollut nousujohteinen.

Maajoukkuekutsut nostavat fiilistä

Vartiaisen kaltaisilta työmyyriltä tarvittaneen tehoja jatkossakin. Pelicansilta Kaski, Hannes Björninen ja Hynek Zohorna saivat kutsut helmikuun maajoukkueturnaukseen, mikä tietää avainruutujen miehille entistä suurempaa kuormaa.

– Maajoukkuepelaajille tulee viiden viikon putki, jossa on 15 ottelua. Se on raju putki, Nieminen huomautti.

– Voi olla, että joudumme lepuuttamaan heitä jossain vaiheessa maajoukkuetauon jälkeen. Että saadaan pelaajat pois punaiselta kulutusalueelta takaisin vihreälle.

Vartiaisen mukaan maajoukkuekomennukset inspiroivat koko joukkuetta.

– Siinä näkyy se työ, mitä me tehdään täällä joka päivä. Se tuo jätkille lisää nostetta, kun tällä jokapäiväisellä treenaamisella voi päästä eteenpäin ja isompiin valoihin.