Lahtelaisluistelija kilpailee uuden parin kanssa Hollannin edustajana - "Kemiamme toimii hyvin"

Liubov Efimenko löysi uuden pariluisteluparin Hollannista. Parin etsiminen on niin vaikeaa, että Efimenko mietti sen aikana väliaikaista paluuta yksinluisteluun ja jopa lopettamista.

Lahtelaisen taitoluistelijan Liubov Efimenkon tarina jatkuu Hollannissa. Hän kilpailee pariluistelussa toista kauttaan ja toisen parinsa, hollantilaisen Dmitry Epsteinin kanssa.

– Kemiamme toimii hyvin, sillä meillä on yhteiset päämäärät, joiden eteen olemme tekemässä paljon töitä, Hollannin Haagissa asuva Efimenko kertoo.

Kesäkuussa yhteistyön aloittanut pari kilpaili ensi kerran jo lokakuussa ja on sen jälkeen keskittynyt vaikeuttamaan ohjelmiaan. Helmikuussa he palaavat kilpajäille, viikon päästä Oberstdorfin Bavarian Openissa ja loppukuusta Haagin Challenge Cupissa. Molemmat ovat kansainvälisiä kilpailuja ja jälkimmäinen lisäksi Hollannin mestaruuskisa.

Efimenko harmittelee, ettei paritilanteen vuoksi voi edustaa kilpailuissa Suomea. Hän luistelee Epsteinin kanssa Hollannin edustajina. Näin voidaan edetä MM-kisoihin asti, mutta olympialaisissa parin olisi oltava saman maan kansalaisia.

– Tulevaisuus näyttää, mitä olympialaisten kanssa tulee tapahtumaan, Efimenko kuittaa utelut.

Taitoluistelun huippulupauksena pidetty Efimenko mietti kansalaisuuden vaihtamista jo aiemmin, silloin mielessä oli mahdollisuus edustaa Puolaa olympiajäillä yksinluistelijana.

Uusi pari löytyi sähköpostilla

Efimenko vaihtoi yksinluistelusta pariluisteluun toissa vuonna. Hänen ensimmäinen parinsa oli kanadalainen Matthew Penasse, 30, joka oli aiemmin luistellut suomalaisen Emilia Simosen kanssa. Yhteistyö päättyi kuitenkin jo kesken ensimmäisen kauden viime talvena.

– Minulle sattui harmillinen loukkaantuminen, joten kisakausi jäi kesken ja Matthew päätti lopettaa urheilu-uransa.

Sen jälkeen alkoi uuden parin vaikea etsintä, mikä voi kestää kauankin. Efimenko jopa mietti palaamista yksinluistelijaksi parittomaksi ajakseen. Uusi pari löytyi kuitenkin jo kesäkuussa.

– Parin löytyminen on hankalaa, sillä luistelijoiden tulee olla suunnilleen samaa tasoa, jotta yhteistyö voisi toimia. Esimerkiksi maissa, joissa miesluistelijoista on puutetta, sopivan parin löytäminen on entistä vaikeampaa. Kokeilin luistella muutaman kanadalaisen pojan kanssa ennen kun Dmitry löytyi. Dmitry otti minuun yhteyttä sähköpostilla, ja seuraavaksi olinkin lentämässä Hollantiin try-outia varten.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Efimenko kuvailee uutta pariaan todella kunnianhimoiseksi ja ahkeraksi harjoittelijaksi. 25-vuotias Epstein on edustanut Hollantia muun muassa junioreiden MM-kisoissa pariluistelussa, silloin parinaan kaksossisarensa Rachel.

Efimenko ja Epstein tavoittelevat tällä kaudella on EM- ja MM-kisojen minimipisteitä ja seuraavalla kaudella arvokisoihin osallistumista. Heitä valmentaa valkovenäläinen, kokenut pariluisteluvalmentaja Dmitri Kaplun.

Vahvuutena yksinluistelijan tausta

Siirtyminen pariluistelijaksi ei ole ollut koko ajan helppoa, vaikka Efimenko on oppinut lyhyessä ajassa paljon uusia taitoja. Muutokset näkyvät myös kehossa, esimerkiksi käsien lihasvoimassa. Yksinluistelutaustan ansiosta Efimenko loistaa pariluistelussakin hypyissä ja yksilöelementeissä.

– Pariluisteluelementeistä vahvuuteni ovat erityisesti heittohypyt ja liikkuvuutta vaativat nostot ja kuolemanspiraalit. Parannettavaa on etenkin twist, sillä elementti eroaa paljon yksinluistelusta. Myös yhteisen luistelurytmin löytämistä parin kanssa on työstettävä, vaikka se on vain ajan kysymys.

Vaikeuksista huolimatta motivaatio luisteluun on pysynyt vahvana. Lopettaminen kävi mielessä hetkellisesti parin etsinnän aikana.

– Mutta en ollut valmis päästämään irti unelmistani. Rakastan luistelua ja saan siitä irti todella paljon. Olen oppinut laittamaan rakkauteni lajiani kohtaan tavoitteita korkeammalle, mikä on muuttanut suhtautumistani luisteluun. Olen oppinut käsittelemään harjoitusprosessiin kuuluvat epäonnistumiset paremmin sekä nauttimaan enemmän siitä mitä teen.

Efimenko kirjoittaa ylioppilaaksi Lahden Yhteiskoulusta keväällä. Hän on käynyt lukion pääosin etäopiskeluna.