Elektronista urheilua voi jo opiskella eri puolilla Suomea, uusia koulutuksia tulee vähitellen.
Vuosi 2018 oli suomalaisen elektronisen urheilun menestysvuosi. Suomalaiset ottivat hyviä sijoituksia eri peleissä kansainvälisissä kisoissa ja e-urheilun kentälle saatiin uusia ammattilaisia.
E-urheilijat ovat näkyvin, mutta silti pieni ryhmä ammattilaisia, jotka niveltyvät elektronisen urheilun maailmaan. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen korostaa, että ammattilaispelaajat muodostavat oikeastaan vain jäävuoren huipun koko e-urheilun ekosysteemistä.
– Jos e-urheiluseuraa verrataan vaikkapa jääkiekkoseuran toimintaan, samalla tavalla siellä joudutaan miettimään, miten rahoitetaan seuran toiminta, tehdään markkinointia tai alan brändäystä. E-urheiluseuran toimitusjohtaja tarvitsee työparikseen erilaisia myynnin, markkinoinnin ja HR:n osaajia, Kapiainen sanoo.
– Muita mahdollisia ammatteja ovat valmentaja ja joukkueenjohtaja. Turnausten järjestämiseen tarvitaan tapahtumajärjestämisen, viestinnän ja viestintäteknologian sekä mediasuhteiden hoitamisen osaamista.
Nykyään moni työllistää itsensä yrittäjänä julkaisten pelaamiseen liittyviä Youtube-videoita tai striimaa verkkoon pelitapahtumia.
Koulutuskenttä pikkuhiljaa mukaan
Koska e-urheilu on vielä suhteellisen uusi ilmiö ja sen liiketoimintakenttä fragmentoitunut, koulutuskenttä on Kapiaisen mukaan tarttunut melko hitaasti e-urheilun tuomiin mahdollisuuksiin.
Toisen asteen e-urheiluun liittyvä koulutus on lähinnä kilpapelaamiseen ja pelisuunnitteluun liittyvää koulutusta. Kapiainen mainitsee esimerkkinä Ahlmanin ammattiopiston Tampereelta, jonka esport-koulutuksessa voi kehittää itsenään kilpapelaajana. Samassa oppilaitoksessa voi opiskella myös peliteknologiaa ja visuaalista pelisuunnittelua.
Ruotsinkielinen ammattioppilaitos Prakticum on ollut edelläkävijä e-urheilun ja opetuksen yhdistämisessä ja Helsingistä löytyy myös HEO kansanopisto, jossa on oma esport-linja.

Bisneskoulutusta e-urheilun näkökulmasta
Kajaanin ammattikorkeakoulu teki syksyllä 2018 pioneerityötä käynnistämällä Esport Business -koulutusohjelman ensimmäisenä ammattikorkeakouluna Suomessa ja ensimmäisten joukossa Euroopassa.
– Halusimme rakentaa nimenomaan bisneskoulutuksen, jossa näkökulma on e-urheilussa, sanoo koulutusohjelman koordinaattori Janus Pitkänen.
– Keskeisenä ajatuksena on, että opiskelijat voivat valita oman taustansa ja kiinnostuksensa mukaan, mihin osa-alueisiin suuntautuvat opintojen aikana. Jollekin se voi olla valmennusta, toiselle tapahtumajärjestämistä tai pelinkehittämistä.
Opiskelujen aikana opiskelijoilla on mahdollisuus viedä eteenpäin myös omia yritysideoitaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pelikahvilan tai -baarin perustaminen tai e-urheilun sosiaalisen median markkinoinnin palveluihin keskittyminen.
Opiskelua työn ohessa
Jyväskylän ammattikorkeakoululla on pitkä historia urheilumarkkinoinnin ja -johtamisen opetuksessa. Lehtori Aila Ahosen mukaan englanninkielisessä Sport Business Management -koulutusohjelmassa e-urheilu on nykyisin samalla viivalla muiden urheilulajien kanssa, vaikka sitä ei ole eriytetty omaksi koulutusohjelmaksi.
– E-urheilussa pätevät samat lainalaisuudet kuin muissakin lajeissa. Poikkeuksena on se, että kaikki tapahtuu digitaalisilla alustoilla. E-urheilu on globaalisti kasvava ala ja meidän pitää bisneskouluna vastata siihen.
JAMK käynnistääkin ensi syksynä Suomen ensimmäisen maisteritason tutkintoon johtavan Sport Business Management -koulutuksen.
– Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa työn ohessa ja koulutusohjelmaan voi hakeutua esimerkiksi e-urheiluseuran toimitusjohtaja, joka pääsee kehittämään seuran toimintaa opintojen aikana.