E-urheilussa on työtä eri alojen osaajille – peliammattilaiset ovat vain jäävuoren huippu

Elektronista urheilua voi jo opiskella eri puolilla Suomea, uusia koulutuksia tulee vähitellen.

Vuosi 2018 oli suomalaisen elektronisen urheilun menestysvuosi. Suomalaiset ottivat hyviä sijoituksia eri peleissä kansainvälisissä kisoissa ja e-urheilun kentälle saatiin uusia ammattilaisia.

E-urheilijat ovat näkyvin, mutta silti pieni ryhmä ammattilaisia, jotka niveltyvät elektronisen urheilun maailmaan. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen korostaa, että ammattilaispelaajat muodostavat oikeastaan vain jäävuoren huipun koko e-urheilun ekosysteemistä.

– Jos e-urheiluseuraa verrataan vaikkapa jääkiekkoseuran toimintaan, samalla tavalla siellä joudutaan miettimään, miten rahoitetaan seuran toiminta, tehdään markkinointia tai alan brändäystä. E-urheiluseuran toimitusjohtaja tarvitsee työparikseen erilaisia myynnin, markkinoinnin ja HR:n osaajia, Kapiainen sanoo.

– Muita mahdollisia ammatteja ovat valmentaja ja joukkueenjohtaja. Turnausten järjestämiseen tarvitaan tapahtumajärjestämisen, viestinnän ja viestintäteknologian sekä mediasuhteiden hoitamisen osaamista.

Nykyään moni työllistää itsensä yrittäjänä julkaisten pelaamiseen liittyviä Youtube-videoita tai striimaa verkkoon pelitapahtumia.

Koulutuskenttä pikkuhiljaa mukaan

Koska e-urheilu on vielä suhteellisen uusi ilmiö ja sen liiketoimintakenttä fragmentoitunut, koulutuskenttä on Kapiaisen mukaan tarttunut melko hitaasti e-urheilun tuomiin mahdollisuuksiin.

Toisen asteen e-urheiluun liittyvä koulutus on lähinnä kilpapelaamiseen ja pelisuunnitteluun liittyvää koulutusta. Kapiainen mainitsee esimerkkinä Ahlmanin ammattiopiston Tampereelta, jonka esport-koulutuksessa voi kehittää itsenään kilpapelaajana. Samassa oppilaitoksessa voi opiskella myös peliteknologiaa ja visuaalista pelisuunnittelua.

Ruotsinkielinen ammattioppilaitos Prakticum on ollut edelläkävijä e-urheilun ja opetuksen yhdistämisessä ja Helsingistä löytyy myös HEO kansanopisto, jossa on oma esport-linja.

Bisneskoulutusta e-urheilun näkökulmasta

Kajaanin ammattikorkeakoulu teki syksyllä 2018 pioneerityötä käynnistämällä Esport Business -koulutusohjelman ensimmäisenä ammattikorkeakouluna Suomessa ja ensimmäisten joukossa Euroopassa.

– Halusimme rakentaa nimenomaan bisneskoulutuksen, jossa näkökulma on e-urheilussa, sanoo koulutusohjelman koordinaattori Janus Pitkänen.

– Keskeisenä ajatuksena on, että opiskelijat voivat valita oman taustansa ja kiinnostuksensa mukaan, mihin osa-alueisiin suuntautuvat opintojen aikana. Jollekin se voi olla valmennusta, toiselle tapahtumajärjestämistä tai pelinkehittämistä.

Opiskelujen aikana opiskelijoilla on mahdollisuus viedä eteenpäin myös omia yritysideoitaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pelikahvilan tai -baarin perustaminen tai e-urheilun sosiaalisen median markkinoinnin palveluihin keskittyminen.

Opiskelua työn ohessa

Jyväskylän ammattikorkeakoululla on pitkä historia urheilumarkkinoinnin ja -johtamisen opetuksessa. Lehtori Aila Ahosen mukaan englanninkielisessä Sport Business Management -koulutusohjelmassa e-urheilu on nykyisin samalla viivalla muiden urheilulajien kanssa, vaikka sitä ei ole eriytetty omaksi koulutusohjelmaksi.

– E-urheilussa pätevät samat lainalaisuudet kuin muissakin lajeissa. Poikkeuksena on se, että kaikki tapahtuu digitaalisilla alustoilla. E-urheilu on globaalisti kasvava ala ja meidän pitää bisneskouluna vastata siihen.

JAMK käynnistääkin ensi syksynä Suomen ensimmäisen maisteritason tutkintoon johtavan Sport Business Management -koulutuksen.

– Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa työn ohessa ja koulutusohjelmaan voi hakeutua esimerkiksi e-urheiluseuran toimitusjohtaja, joka pääsee kehittämään seuran toimintaa opintojen aikana.