Kolmen kärki erottui kuulijoiden toiveissa selvästi – Sinfonia Lahti ei voi kuitenkaan nyt soittaa ykköstoivetta

Sinfonia Lahti soittaa kuulijoidensa toivekappaleita torstaina Sibeliustalolla. Yleisön toivekonsertille on ollut selvää tilausta: konsertin liput ovat menneet intendentin mukaan hyvin kaupaksi.

Torstaina toteutuu aika monen klassisen musiikin ystävän toive.

Sinfonia Lahti soittaa kuulijoidensa musiikkitoiveita Toiveklassikot-konsertissaan. Konsertin johtaa unkarilaissyntyinen kapellimestari József Hárs.

Orkesteri pyysi yleisöltä viime syksynä toiveita esitettävistä teoksista. Orkesterin intendentti Teemu Kirjonen kertoo, että niitä tuli hyvä määrä.

– Saimme eri teoksia koskevia toiveita 111 kappaletta.

Toiveiden joukosta valittiin esitettäväksi 10. Kirjonen sanoo, että teosten valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että niistä syntyisi hyvä kokonaisuus. Lisäksi toivekonsertissa haluttiin toteuttaa mahdollisimman paljon toiveita. Kokonaiset pitkät sinfoniat jäivät siksi konsertista pois. Niistä kuullaan vain osia.

Kirjosen mukaan toivekonserttia ei olla järjestetty ainakaan 15 vuoteen tai mahdollisesti koskaan aikaisemmin orkesterin historiassa. Intendentin mukaan toivekonsertilla on ollut selvästi tilausta, josta kertoo se, että konsertin liput ovat tehneet erittäin hyvin kauppansa.

– Voi olla, että toteutamme toivekonsertin joskus tulevaisuudessa uudelleenkin.

Bolero oli toivotuin

Toivekappaleiden joukosta erottui Kirjosen mukaan selvästi kolmen kärki.

Kaikkein toivotuin oli Maurice RavelinBolero, jota tällä kertaa ei kuitenkaan konsertissa kuulla. Kirjonen antaa asialle järkeenkäyvän selityksen.

– Se vaatii niin suuren kokoonpanon, että sitä ei voitu nyt toteuttaa. Uskon, että se saadaan kuitenkin jossain kohtaa sopimaan ohjelmistoomme, varsinkin kun sitä ei ole soitettu Lahdessa pitkään aikaan.

Toiseksi ja kolmanneksi toivotuimmat kappaleet konsertissa sen sijaan kuullaan. Ne olivat Bedřich SmetananMoldau ja Johannes BrahmsinUnkarilaisia tansseja, joista soitetaan numero viisi.

Myös muut konsertin teokset ovat niiden toivotumpien joukosta. Eräs niistä on Mozartinkäyrätorvikonsertto numero kolme, jossa solistina soittaa orkesterin käyrätorviryhmässä viime syksynä äänenjohtajana aloittanut Jaakko Välimäki. Teoksesta kuullaan kaksi osaa.

Näiden lisäksi konserttiohjelmaan valittiin: osa BartókinDivertimentosta, Josef StraussinDorfschwalben aus Österreich -valssi, osa Mendelssohninsinfoniasta nro 4, osa Gustav Mahlerinsinfoniasta nro 5, osa Tšaikovskinsinfoniasta nro 6 ja pääteema Tähtien sota -elokuvasta.

Eikä yleisön toivekonserttia varmasti voisi Suomessa järjestää ilman Sibeliusta. Häneltä kuullaan Alla marcia Karelia-sarjasta.

Sinfonia Lahti: Toiveklassikot Sibeliustalossa Lahdessa torstaina 31. tammikuuta kello 19.