Raskaudenaikainen tupakointi voi aikaistaa murrosikää

Raskaudenaikainen tupakointi voi tuoreen tutkimuksen mukaan aikaistaa murrosiän alkamista. Äidin tupakoinnin ja lapsen murrosiän välinen yhteys havaittiin tanskalaistutkimuksessa.

Tanskalaisten tulosten perusteella murrosikä alkaa keskimäärin 1–4 kuukautta aikaisemmin lapsilla, joiden äidit polttavat raskauden aikana päivittäin kymmenen savuketta. Yhteys myös voimistuu, mitä enemmän äiti tupakoi, ja se havaitaan sekä pojilla että tytöillä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Murrosiän alkamisajankohta voi vaikuttaa terveyteen, sillä varhain alkava murrosikä voi tutkimusten mukaan suurentaa muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja rintasyöpään myöhemmin elämässä.

Raskaudenaikainen tupakointi on monella tapaa haitaksi sikiölle. Se lisää myös muun muassa sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja kohtukuoleman vaaraa. Myöhemmin elämässä myös hengitystieinfektiot, oppimishäiriöt ja ylivilkkaus ovat näillä lapsilla yleisempiä.

Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana, ja heistä kaksi kolmesta tupakoi koko raskausajan.