Nöyryyttävästi kohdeltu CP-vammainen saa 4 500 euron hyvityksen – yhtymä pyysi anteeksi

Aiemmin apulaisoikeusasiamies huomautti yhtymää ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on maksanut 4 500 euron hyvityksen CP-vammaiselle potilaalle, jota kohdeltiin ihmisarvoa loukkaavasti keskussairaalan psykiatrisella osastolla Lahdessa. Yhtymä on myös pyytänyt potilaalta anteeksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

uutisoi joulukuussa, että hyvinvointikuntayhtymä oli saanut tapauksesta huomautuksen apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinilta, joka suositteli hyvityksen maksamista potilaalle.

– Olemme allerkirjoittaneet potilaan kanssa sopimuksen. Se sisältää anteeksipyyntömme ja 4 500 euron hyvityksen potilaalle, kertoo toimialajohtaja Mika Forsberg hyvinvointikuntayhtymästä

Kuntayhtymä on pahoillaan tapauksesta ja Forsbergin mukaan nyt pyritään kaikin tavoin varmistamaan, ettei mitään vastaavaa voisi tapahtua vastaisuudessa. Kuntayhtymä sitoutuu myös kouluttamaan henkilökuntaansa.

Valvirakin totesi puutteita

Apulaisoikeusasiamies piti joulukuisessa huomautuksessaan nöyryyttävänä ja halventavana kohteluna sitä, että liikuntarajoitteinen potilas oli joutunut ruokailemaan lattialla ohuen patjan päällä ja sopimattomin ruokailuvälinein. Potilaalle oli myös laitettu vaipat yli vuorokauden kestäneen eristyksen ajaksi. Potilaalla tulisi kuitenkin aina olla mahdollisuus päästä vessaan.

Potilas oli lisäksi hoidon aikana muun muassa pudonnut sängystä ja loukannut ainoan terveen kätensä.

Huomautus annettiin myös siitä, että potilaan tapaukseen liittyvät asiakirjat olivat puutteellisia eikä riittäviä kirjauksia oltu tehty. Tämä vaikeutti myös tapauksen arviointia.

Myös Valvira totesi, että asiakirjoissa oli puutteita, vaikka Valviran näkemyksen mukaan eritys muuten toteutui asianmukaisesti.