Nuorten MM-hiihdot eivät tuoneet yleisöryntäystä Lahden ravintoloihin – "Näkyvyys oli vielä pienempi mitä osasin odottaa"

Ulkomaalaiset ja kotimaiset asiakkaat löysivät tiensä Lahden kahviloihin ja ravintoloihin varsin niukasti. Hiihdon nuorten MM-kilpailujen sijaan suuremmat paukut on yrityksissä säästetty Salpausselän kisoihin.

Lahdessa järjestetyt hiihdon nuorten MM-kilpailut eivät näkyneet merkittävästi lahtelaisten ravintoloiden ja kahviloiden myynnissä ja asiakaskunnassa, käy ilmi tekemällä soittokierroksella kaupungin yrityksiin.

Pääasiassa kilpailut toivat ravintoloihin ja kahviloihin ajankohtaan nähden normaalia enemmän ulkomaalaisia asiakkaita. Näin raportoidaan ainakin satamassa sijaitsevasta kahvila Karirannasta, viikinkiravintola Haraldista sekä Lahden Seurahuoneelta.

– Jonkun verran kävi ulkomaalaisia asiakkaita viikolla ja lauantaina olisi tullut enemmänkin, mutta ei ollut enää tilaa. Joukkueet olisivat tehneet varauksia, mutta olivat vähän liian myöhään liikenteessä, Haraldin ravintolapäällikkö Johanna Egerton kertoo.

Myös Seurahuoneen Bar & Bistron puolella ulkomaalaisten asiakkaiden osuus näkyi erityisesti kisojen loppuvaiheessa, kertoo apulaisravintolapäällikkö Ville Nurminen.

Teerenpelin asiakasmäärissä kisat eivät ravintolapäällikkö Kaapo Miettisen mukaan juuri näkyneet.

– Arkena ei näkynyt juuri mitenkään ja viikonloppuna hyvin vähän. Muutamia ulkomaalaisia kävi. Näkyvyys oli siis aika vaatimaton, vielä pienempi mitä osasin odottaa, Miettinen jatkaa.

Erikoiset herkut kiinnostivat

Karirannan kahvilatyöntekijä Suvi Vuoriston mukaan kisojen aikana tuotteiden myyntiin vaikutti erityisesti sää. Viime viikolla Lahdessa mitattiin paikoin kireitäkin pakkaslukemia, joten kauppansa tekivät erityisesti lämpimät juomat.

– Meillä meni eniten kaakaota ja teetä, jonka lisäksi ulkomaalaiset ostivat erikoiskahveja. He eivät ehkä ole tottuneet suomalaiseen suodatinkahviin, Vuoristo pohtii.

Karirannan valikoimassa on ollut tammikuusta lähtien myös laskiaispullia. Vuoristo kertoi, että suomalaiset suosittelivat kyseistä tuotetta ulkomaalaisille, sillä kyseessä on varsin suomalainen herkku.

Auki tavallista myöhempään

Kariranta sekä Seurahuone olivat myös pidentäneet aukioloaikojaan kisojen ajaksi. Kariranta palveli asiakkaita koko kisojen ajan kello 9-19, Seurahuoneen Bar & Bistro oli puolestaan pidentänyt aukioloaikojaan muutamana arkipäivänä. Viikonloppuna paikka oli apulaisravintolapäällikkö Ville Nurmisen mukaan auki normaalisti. Molempien mukaan pidennetyt aukioloajat kannattivat, vaikka Suvi Vuoriston mukaan väkeä olisi voinut olla enemmänkin.

– Jotkut olivat ottaneen onkeensa, mutta lumisade ja pakkanen rajoittivat jonkun verran. Olemme kuitenkin ihan tyytyväisiä, Vuoristo lisää.

Sekä Haraldissa, Seurahuoneella, Teerenpelissä että Karirannassa MM-kilpailut oli huomioitu jollain tavalla myös sisustuksessa. Esimerkiksi kaikkien yritysten julkisivua koristi eri maiden lipuista koottu viiri. Teerenpelissä myös pubin puolelta oli sisustettu eri maiden lipuin, ja somisteet on tarkoitus pitää esillä 8.–10. helmikuuta järjestettävien Salpausselän kisojen yli.

Tähtäimessä Salppurin kisat

Salppurin kisoihin on valmistauduttu myös muissa yrityksissä. Kisoja aiotaan mainostaa esimerkiksi yritysten sosiaalisessa mediassa, jonka lisäksi esimerkiksi Seurahuoneella järjestetään Salppuri-päätösbileet.

– Järjestämme juhlat samalla tyylillä kuin esimerkiksi joulupäivän tai valmistujaisten ajan bileet. Lauantaina koko talo on neljään asti auki, jonka lisäksi ympäri taloa soi teemamusiikkia, Ville Nurminen lisää.

Tämän lisäksi Seurahuoneen Bar & Bistro on keskiviikkona 6. ja torstaina 7. tammikuuta auki kello 2 asti, kun normaalisti ovet sulkeutuisivat jo puolilta öin.

Kahvila Kariranta, Teerenpeli ja Harald ovat Salppurin kisojen aikaan auki täysin normaalisti.

Teerenpelissä odotukset Salppurin kisojen osalta ovat korkealla, sillä ravintolapäällikkö Kaapo Miettisen mukaan viime vuoden kisat olivat todella vaisut.

– Odotamme, että tänä vuonna tulee paljon ulkomaalaisia ja kotimaisia katsojia. Olemme myös suunnitelleet kisadrinkin, jonka lisäksi tarjoamme kuumia juomia, kuten glögiä, Miettinen jatkaa.

Tämän lisäksi Teerenpelissä on kisadisco, ja perjantaina ja lauantaina ravintolassa soittaa dj. Perjantaina 8. helmikuuta lavalle nousee myös live-musiikkia soittava yhtye.