LHS:n projekti vie nuoria rinteeseen, mukaan pääsee vielä

Yläkoululaisille alkaa ensi maanantaina matalan kynnyksen monilajinen ryhmä. Lukion liikunnanopettajan toiveesta myös lukiolaisille tulee vastaavaa toimintaa.

Lahden Hiihtoseura (LHS) opastaa tänä talvena lapsia ja nuoria eri lumilajeihin Yhdessä rinteessä -projektissa monin eri tavoin. Esimerkiksi ensi maanantaina alkaa yläkouluikäisille tarkoitettu monilajinen, matalan kynnyksen ryhmä Messilässä. Siinä kokeillaan laskettelua, lumilautailua, telemark-laskua, murtomaahiihtoa ja lumikenkäilyä yhteensä seitsemän kerran ajan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen ansiosta maksut pysyvät alhaisina. Myös vähävaraisten perheiden nuorten toivotaan voivan näin kokeilla eri lajeja. Lahden Kannaksen lukion liikunnanopettajan toiveesta vastaavaa toimintaa järjestetään yläkoululaisten lisäksi myös lukiolaisille. LHS:n projektivastaava Kati Karinkanta toimi nopeasti, ja suunnitelma oli valmiina jo opettajan yhteydenottoa seuraavana päivänä.

– Lukiolaiset eivät välttämättä ole valmiit sitoutumaan moneen kertaan. Heille ei perusteta omaa ryhmää, vaan heille tulee mahdollisuus käydä omatoimisesti kokeilemassa ja opetan heitä tarvittaessa, Kati Karinkanta sanoo.

Yläkoululaisten ryhmään voi ilmoittautua tammikuun loppuun asti eli vielä parin päivän ajan.

Projektin nimissä on myös muun muassa lajinvaihtokokeiluja. Esimerkiksi Messilän hiihtokoulun Werneri-kurssia käyvät alakouluikäiset saavat kokeilla ilmaiseksi yhden kerran toista lajia: suksilla laskijat lumilautailua ja päinvastoin.

– Haimme rahoitusta monilajisuuteen, ja se voi olla yksi peruste, miksi saimme rahoitusta, Karinkanta uskoo.

OKM:n rahoitus on tälle lumikaudelle eikä sitä voi käyttää aikuisten toimintaan. Ajatuksia ensi kaudelle on jo silti. Karinkanta pohtii, että aikuisten matalan kynnyksen monitaitoryhmälle voisi olla kysyntää.

– Olisi tosi mielenkiintoista tarjota aikuisille tällainen vastaava kurssi. Ihmisille, jotka ovat laskeneet aikanaan, mutta kaipaavat rohkaisua lähteä uudelleen suksille tai haaveilevat lumilautailusta. Aikuiset tykkäisivät varmaan myös murtomaahiihdosta ja hiihtotekniikoiden opettelusta.

Street yhteistyöllä kuntoon

Messilän hyppyreitä ja kaiteita sisältävä street-rinne on laitettu tänä vuonna kuntoon hiihtokeskuksen ja LHS:n lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden yhteisvoimin.

– Ei ole Messilässä ollut moneen moneen vuoteen noin hyvää streetiä, mikä siellä on nyt, lumilautailuvalmentaja Tomi Taskinen sanoo.

Messilän rinnepäällikkö Sami Mattiniemi kiittää talkooporukkaa. LHS:n laskijoita ja valmentajia on Messilässä töissäkin, ja heistä löytyi streetille osaava ja Messilän tunteva suunnittelija. Street on järkevästi rakennettu ja turvallinen.

Projektivastaava Kati Karinkanta iloitsee, koska hyväkuntoinen street tukee nuorten liikkumista. Hän uskoo, että se tuo myös lisää harrastajia seuraan. Karinkanta oli mukana streetin kunnostuksessa osana projektia.