Urheilun avulla jaksaa tehdä musiikkia ja keikkailla - rap-artisti Aste: "Kisoissa pääsen omalle epämukavuusalueelle"

Rap-artisti Asteena paremmin tunnettu Jani Sutelainen on brasialaisen jujutsun kaksinkertainen Euroopan mestari. Purppuravöisten sarjassa mittelevä Sutelainen sulkee treenisalilla musiikkimaailman mielestään.

Jani Sutelaisella on menossa leikkimielinen poikapaini Total Centerin tatamilla. Sutelainen on tuore brasilialaisen jujutsun Euroopan mestari. Vastassa Sutelaisella on tuttu treenikaveri, Tony Raita.

Miehet ovat hyvää pataa salilla kuin sen ulkopuolellakin. Tatuointiartistina työskentelevän Raidan kädenjälki näkyy Sutelaisen kehossa: rintamusta koristaa iso kolmen suden lauma. Tatuointinsa tarinaa Sutelainen valottaa hieman, mutta vaikenee sen jälkeen salaperäisesti hymyillen.

– Se tulee nimestäni. Olen Sutelainen, susilainen. Sen enempää ei tarvitse paljastaa.

Painimolskilta jujutsu-tatamille

Sutelaisella on taskussa kaksi Euroopan mestaruutta. Ensimmäisen hän voitti vuonna 2015. Musiikkimaailmassa paremmin Aste-taiteilijanimellä tunnettu Sutelainen päätyi jujutsun pariin muiden kamppailulajien kautta.

– Minulla on aiempaa taustaa painista ja vapaaottelusta, jotka sitten lopetin. Tunsin kavereita, jotka olivat siirtyneet jujutsuun, ja he houkuttelivat minua salille. Menin kerran ja jäin saman tien koukkuun.

Ei puhtaasti kamppailulaji

Jujutsussa Sutelaista viehättää lajin monipuolisuus.

– Tämä ei ole puhtaasti kamppailulaji. Tässä on paljon enemmän saavutettavaa aikuisiällä, kuin vaikka painissa. Voit rakentaa oman tyylisi.

Sutelainen aloitti painin kuusi- ja seitsenvuotiaana ja painin parissa hän viihtyi kymmenisen vuotta. Sutelaisen on helppo sulkea musiikkiasiat mielestään jujutsu-treenien ajaksi.

– Treeneissä ajattelen vain treenaamista. Aistit terävöityvät, kun ei ole aina samat jutut mielessä. Minulle on paljon luontaisempaa olla kamppailijoiden kanssa, kuin isojen festarien bäkkärillä.

Jujutsu auttaa jaksamaan

Musiikki kuitenkin tukee vahvasti Sutelaisen jujutsu-harrastusta.

– Minulla on arki kohtalaisen vapaa verrattuna moneen päivätyössä käyvään. Ehdin hyvin treenaamaan joka arkipäivä jo aamuisin. Illalla vielä toisen kerran, jos virtaa on. Viikonloput menevät usein keikoilla, joten silloin ei treenaamaan pääse.

Sutelainen ammentaa urheilusta myös musiikkiin.

– Kisoissa pääsen omalle epämukavuusalueelle ja opin itsestäni koko ajan jotain uutta. Urheilun avulla olen paremmassa kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti, joten jaksan hyvin tehdä musaa ja keikkailla.

Jujutsun lajiharjoituksia Sutelaisella on keskimäärin viisi kertaa viikossa.

– Joskus treenaan vähän enemmän ennen kisoja. Lajitreenien lisäksi lenkkeilen koirani kanssa.

Tavoitteena nopea lopetus

Poikapainin tauottua Raita kehuu vuolaasti treenikaverinsa nopeutta ja ketteryyttä ottelutilanteessa. Sutelaisen ottelutaktiikka on yksinkertainen.

– Haluan hyökätä koko ajan ja lopettaa ottelun mahdollisimman nopeasti. En välitä yhtään pisteistä enkä pistehäviöistä. Usein matsit menevät siten, että voitan lopetuksella tai sitten saatan hävitä pisteillä.

Sutelainen kiertää vuodessa kolmesta neljään kisaa.

– Se on maksimi. Olen käynyt pelkästään arvokisoissa. Kilpaileminen stressaa aika paljon. Heti kun nimi on kisapaperissa, en pariin viikkoon pysty ajattelemaan mitään muuta. Itse tulos ei niinkään stressaa.