Lahdessa viisivuotiaiden päivähoitomaksut ovat poistumassa - Lahti on pääsemässä mukaan valtion tukemaan varhaiskasvatuskokeiluun

Lahti on pääsemässä mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kokeilun toiselle kierrokselle haki yhteensä 26 kuntaa. Lisäksi mukana on 14 kuntaa, jotka valittiin jo ensimmäisellä kierroksella. Päijät-Hämeen kuntia ei ole aiemmin ollut mukana kokeilussa.

Kokeilua varten varattu viiden miljoonan euron määräraha on mahdollistamassa sen, että kaikki hakeneet kunnat voidaan valita mukaan.

Kokeilun jatkokaudella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus kaksinkertaistuu. Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.

ESS uutisoi aiemmin, että Lahdessa varhaiskasvatuksen kokeilusta aiheutuvat lisäkulut katetaan myöhemmin lisätalousarviolla toteutuneiden kustannusten mukaan. Lisämäärärahan tarve tälle vuodelle on arvioitu 545 000 euron suuruiseksi.

"Perheille taloudellinen helpotus"

Valtakunnallisesti maksuttomuuden piiriin pääsee noin 18 600 viisivuotiasta lasta. Määrä vastaa 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista.

Viimeksi kokeilussa oli mukana noin 12 400 viisivuotiasta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen siihen, että entistä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen maksutta.

- Arvelen, että syntyvyyden lasku on lisännyt kiinnostusta kokeilla maksutonta varhaiskasvatusta. Kunnat voivat maksuttoman varhaiskasvatuksen avulla profiloitua lapsiystävällisiksi, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

- Tämä on monelle perheelle myös taloudellinen helpotus, kun maksut 5-vuotiailta poistuvat, opetusministeri sanoo.