Inhottava vihollinen on pieni ja piilottelee hiuksissa – täitaistelu voi uuvuttaa

Jos hiuksissa näkyy elämää, jaksa hoitaa ja muista kertoa siitä, ettei muninta räjähdä epidemiaksi.

Kiusallinen vaiva, jota nykyaika ei ole onnistunut hävittämään. Täit. Ne kulkevat vuodesta toiseen epidemioina kouluissa ja päiväkodeissa, vaikka mitä tehtäisiin. Tartunnat ovat melko yleisiä, mutta yleisyydestään huolimatta vaiva on kohdalle osuessaan uuvuttava.

– Olen niin väsynyt tähän. Olemme pesseet täisampoolla, olemme kammanneet. Pesukoneessa ja pakkasessa on milloin pipo, milloin tyynyliina, kuvailee perheenäiti, joka taistelee täivaivaa vastaan.

– Aloitimme hoidot kolmisen viikkoa sitten, mutta tuntuu, etteivät ne lopu millään. Kaiken lisäksi hoitaminen tulee kalliiksi, hän puuskahtaa.

Ongelmalliseksi tartunta voi tulla esimerkiksi silloin, kun niitä ei ensin havaita. Ei ikään kuin osata olla varuillaan.

– Ei meilläkään varmaan heti huomattu. Ja kun ne huomaa, ne ovat voineet jo tarttua esimerkiksi muihin perheenjäseniin, kuten meillä kävi, äiti kertoo kokemuksesta.

Tämän vuoksi olisi hyvä rohkeasti puhua aiheesta esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa, jotta muut tietävät varautua ja hoitaa mahdolliset tartunnat.

Täit voi nähdä paljaalla silmällä

Siirtyvät ihmisestä toiseen vain lähikosketuksessa.

Aikuinen täi on vain muutaman millimetrin pituinen. Naaras elää kuukauden ja munii sinä aikana noin sata munaa, jotka se kiinnittää tiukasti hiukseen. Joskus munia eli saivareita voi näkyä jopa kulmakarvoissa ja ripsissä.

Täin munat näkyvät hiuksissa vaaleina, alle millimetrin kokoisina nystyinä. Ne ovat kiinni hiusjuuressa lähellä päänahkaa.

Täit purevat hiuspohjaa ja purema aiheuttaa kutinaa. Raapiminen aiheuttaa helposti märkärupea eli bakteeri-infektion ihoon.

Täit voi nähdä paljaalla silmällä. Ne kiinnittyvät yleensä päälaelle, niskaan tai korvien taakse.

Täitartunta ei ole kiinni hiusten pituudesta eikä hygieniasta.

Täit eivät hyppää ihmisestä toiseen. Ne pääsevät siirtymään, jos esimerkiksi päät ovat pitkään kosketuksissa toisiinsa.

Hoito on aloitettava heti

Jos täitartunta tulee, hoito on aloitettava heti, sillä täit leviävät nopeasti.

Hiukset kammataan tiheäpiikkisellä erityisellä täikammalla. Kampaamista jatketaan joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.

Markkinoilla on myös täisampoota, joka sisältää täiden torjuntaan sisältävää permetriiniä.

Täistä voi hankkiutua eroon myös dimetikonia sisältävällä liuoksella.

Itsehoitotuotteet perustuvat täin lamauttamiseen, tukahduttamiseen tai niiden kuivattamiseen.

Jos päänahkaan tulee raapimisesta infektio, se saattaa vaatia antibioottihoitoa.

Lääkäriin voi hakeutua, jos huolella toteutettu itsehoito ei ole tehonnut. Hiuksiin voi jäädä tyhjiä vaaleita munankuoria, mutta ne eivät ole merkki itsehoidon epäonnistumisesta.

Varmista karkotus pesulla ja pakastuksella

Kaikki mahdollisesti tartuttavat tekstiilit ja esineet, kuten vuodevaatteet, vaatteet ja harjat pitää pestä tai pakastaa.

Jos mahdollista, tekstiilit pestään 60 asteen lämpötilassa.

Jos tekstiili ei kestä kuumaa pesua, vaihtoehtona on pakastaa se yön yli tai pitää vähintään kaksi tuntia kuumassa saunassa.

Hiusharjat ja vastaavat esineet, kuten korvakuulokkeet voi laittaa kahdeksi viikoksi tiukasti suljettuun muovipussiin. Sinä aikana ilman ravintoa olevat täit ja saivareet kuolevat.

Tekstiileissä olevat täit eivät elä pitkään ilman isäntää eli ihmistä.

Pipoja ei kannata lainailla

Tartunnasta kannattaa heti ilmoittaa eteenpäin, jotta se ei pääse leviämään.

Täit tarttuvat helposti ja etenkin paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulut ja päiväkodit.

Tartunnan välttämiseksi kannattaa välttää toisten pipojen lainailua.

Pipo ja kaulaliina kannattaa säilyttää oman takin hihassa, ei yhteisellä hattuhyllyllä tai naulakossa.