Ajokeli on tänään huono, Päijät-Hämeessä jopa erittäin huono - lue yön uutiskooste

Tänään on huono ajokeli lähes koko maassa. Ajokeliä heikentävät lumisade, pöllyävä lumi ja lauhtuva sää.

Etelä- ja Kaakkois-Suomessa ajokeli muuttuu Ilmatieteen laitoksen mukaan aamupäivästä alkaen jopa erittäin huonoksi lumipyryn takia. Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Huonon ajokelin varoitus on voimassa Rovaniemen ja Sallan korkeudelle asti, normaalista ajokelistä saadaan siis nauttia vain Lapin pohjoisosassa.

Sää on vaikuttanut myös raideliikenteeseen, ja suurin osa kaukojunista on kulkenut yön aikana myöhässä.

Lennonjohtajien työnseisaus jälleen aamuyöllä

Lennonjohtajat järjestävät tänään jälleen työnseisauksen, joka on alkanut aamuyöllä kello kahdelta ja jatkuu aamukahdeksaan saakka. Työnseisaukset jatkuvat, koska lennonjohtajien työriitaan ei ole löytynyt sopua.

Suomen Lennonjohtajien yhdistys SLJY hylkäsi viime viikolla valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, jonka Palvelualan työnantajat Palta olisi hyväksynyt.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi silloin, että sovittelua jatketaan vasta, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi.

Suomen ja Ruotsin pää- ja ulkoministerit tapaavat

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven jatkaa tänään Suomen-vierailuaan tapaamalla virkaveljensä Juha Sipilän (kesk.).

Pääministerit keskustelevat esimerkiksi maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista EU-asioista, kuten brexitistä, muuttoliikkeestä ja unionin monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolestaan tapaa Ruotsin tuoreen hallituksen ulkoministerinä jatkavan Margot Wallströmin.

Ulkoministerien tapaamisessa keskustellaan esimerkiksi Suomen ja Ruotsin syventyneestä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä ja arktisen alueen kysymyksistä.

Yhdysvallat ilmoitti rikossyytteistä Huaweita vastaan

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut rikossyytteistä kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan.

Washington Postin mukaan yhtiötä, sen kahta kumppania ja talousjohtaja Meng Wanzhouta syytetään petosrikoksista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Syytekohtia on 13. Wanzhou on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänet pidätettiin Kanadassa joulukuun alussa Yhdysvaltojen pyynnöstä.

Lisäksi yhtiötä syytetään liikesalaisuuksien varastamisesta teleoperaattori T-Mobilelta. Tähän kokonaisuuteen liittyviä syytekohtia on 10.

Syytteet tulevat samaan aikaan, kun Yhdysvallat ja Kiina yrittävät saada lopun kuukausia kestäneeseen kauppasotaansa. (Lähde: AFP)

USA:lta pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle

Yhdysvallat asettaa pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle PDVSA:lle. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan pakotteiden tarkoituksena on estää Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa saamasta lisää varoja maahan siihen asti kunnes valta voidaan siirtää väliaikaishallinnolle tai uudelle, demokraattisesti valitulle hallitukselle.

Mnuchinin mukaan PDVSA:n amerikkalainen tytäryhtiö Citgo voi kuitenkin jatkaa toimintaansa, kunhan sen varat talletetaan amerikkalaiselle, suljetulle tilille.

Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido ilmoitti puolestaan ottavansa valtion ulkomaiset varat valvontaansa, jotta Maduro ei voi viedä niitä mukanaan, kun lähtee maasta. (Lähde: AFP)

Muellerin Venäjä-tutkinta on melkein maalissa

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtama Venäjä-tutkinta on lähellä valmistumistaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltojen virkaatekevä oikeusministeri Matthew Whitaker maanantaina.

Whitakerin mukaan häntä on pidetty ajan tasalla tutkinnan tilanteesta ja hän odottaa saavansa pian Muellerilta loppuraportin.

Entisen FBI-pomo Muellerin johtama Venäjä-tutkinta alkoi toukokuussa 2017. Muellerin tiimi tutkii presidentti Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteyksiä Venäjään. (Lähde:AFP)

Trump pitää puheensa kansakunnan tilasta 5. helmikuuta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää vuosittaisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa (State of the Union) kongressille ensi viikon tiistaina 5. helmikuuta.

Kongressin edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi ilmoitti asiasta kirjeessä Trumpille. Kirjeen mukaan Trump ja Pelosi olivat päättäneet ajankohdasta yhdessä.

Trumpin oli alun perin tarkoitus pitää puheensa tänään tiistaina, mutta Pelosi lykkäsi sitä liittovaltion hallinnon ollessa suljettuna. Hallinnon sulku päättyi viime viikolla. (Lähde: AFP)

Britannian parlamentissa äänestetään taas brexitistä

Britannian parlamentin alahuone keskustelee tänään muutoksista maan suunnitelmiin EU-erosta. Parlamentti hylkäsi murskaluvuin pääministeri Theresa Mayn ehdottaman erosopimuksen pari viikkoa sitten.

Erilaisia muutosehdotuksia on tehty toistakymmentä. Niissä muun muassa kaavaillaan brexit-päivämäärän lykkäämistä tai erosopimuksessa olevan Pohjois-Irlannin rajaa koskevan hätäjärjestelyn muuttamista.

Muutosehdotuksista on määrä äänestää parlamentissa noin iltayhdeksältä Suomen aikaa. (Lähde: AFP)

Kuka lähtee Israeliin? Yle julkistaa Suomen euroviisuedustajan tänään

Suomen tämän vuoden edustaja Eurovision laulukilpailuihin julkistetaan tänään. Yle kertoo valitun artistin tai yhtyeen nimen iltapäivällä.

Ylen valitseman kutsuvierasartistin edustuskappale valitaan Uuden musiikin kilpailussa lauantaina 2. maaliskuuta.

Viime vuonna yleisö ja kansainvälinen raati äänestivät kolmesta Saara Aallolle tehdystä kappaleesta yhden Euroviisuihin.

Eurovision laulukilpailut mitellään Israelin Tel Avivissa toukokuussa. Vaatimukset Israelin kisojen boikotoimiseksi eivät tuottaneet tulosta, sillä mukaan on ilmoittautunut 42 maata.

Riikola kirjasi syöttöpisteen Pittsburghin tappiossa

Juuso Riikola kirjautti syöttöpisteen jääkiekon NHL:ssä, kun hänen joukkueensa Pittsburgh kärsi kotonaan selvän 3–6-tappion New Jerseylle.

Riikola merkittiin syöttäjäksi Pittsburghin 1–3-kavennusmaaliin toisessa erässä. Tehopisteet eivät ole ensimmäistä NHL-kauttaan pelaavalle suomalaispuolustajalle jokapäiväistä herkkua, sillä hänellä on nyt kasassa kaudelta tehot 2+2.

Vierasvoiton ottaneen New Jerseyn tähti oli Travis Zajac, joka kokosi tehot 1+3.

Sami Vatasen New Jersey kuuluu itälohkon häntäpään joukkueisiin. Pittsburgh on kahdeksantena kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa.