Paukkupakkanen uhkaa vesijohtoja - putkirikko paljastuu tyypillisesti vasta sään lämmetessä

Putkirikko on ikävä, mutta etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko.

Keskuskauppakamarin hyväksymä HTT-tarkastaja Arto Krootila kertoo tiedotteessa, että putket voivat alkaa jäätyä maassa jo kymmenen pakkasasteen tietämillä, jos talon vesijohto on routarajan yläpuolella liian lähellä maanpintaa ja huonosti eristetty.

Yleisempää on kuitenkin, että jäätymiset alkavat silloin kun pakkanen painuu pariinkymmeneen asteeseen.

Tänä talvena routaa on tavallista vähemmän, eikä maa jäädy paksun lumikerroksen alla. Riskikohtia ovat tiet, jotka puhdistetaan lumesta.

Putkirikko paljastuu tyypillisesti vasta sään lämmetessä.

– Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, muodostuu siihen jäätulppa. Veden jäätyessä sen tilavuus kasvaa noin 9 prosenttia ja laajeneva jää murtaa putken. Kun sää lämpiää ja jäätulppa sulaa, vesivuoto paljastuu rikkoontuneesta kohdasta. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa.

Jäätymiselle alttiiseen kohtaan voi ulkona kasata lunta, koska tallaamaton lumi eristää myös jonkin verran lämpöä. Viimeisenä keinona voi juoksuttaa vettä hanasta, jotta vesi liikkuu talon vesijohdossa.

Jos vesijohto on jo ehtinyt jäätyä, on sen sulatus tehtävä erityisen varovaisesti. Vaarana on, että sulatusvaiheessa tulee halkaisseeksi vielä ehjänä pysynyttä putkea.

– Halvemmaksi tulee usein palkata putkiliike sulatuskoneineen apuun kuin korjauttaa haljennut vesijohto maan sisältä.

Talven putkivaurioita voi pyrkiä ehkäisemään jo kesällä. Jos vesijohto on liian pinnassa, sen voi kaivaa jo kesällä esiin ja lämpöeristää paremmin. Paksuun putkeen voi myös asennuttaa sisäpuolelle lämpökaapelin, joka pitää putken sulana.