Ensi kesäksi taas tarjolla suuri määrä kesätyöpaikkoja – lahtelaisen Eemelin kesäpesti jatkuu edelleen

Osuuskauppa Hämeenmaa kokeilee tänä vuonna rekrytoinnissa videohakemuksia.

Ensi kesän kesätöiden hakukausi on lähtenyt käyntiin. Lahden alueella suurimmat työnantajat tarjoavat tulevanakin kesänä satoja erimittaisia kesätyöpestejä.

Esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaa palkkaa Päijät-Hämeessä noin 500 kesätyöntekijää ja lyhytaikaista kesäharjoittelijaa, heistä noin 400 Lahteen. Lahden kaupunki kertoo 180 kesätyöpaikasta, Hartwall palkkaa sata täysi-ikäistä Lahteen tuotantoon ja keräilyyn, Stora Enso puolestaan 120 täysi-ikäistä Lahden ja Heinolan tehtaille ja puunhankintaan sekä alaikäisiä lyhyeen ohjelmaan.

Videohaastatteluilla nuorten maailmaan

Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtajan Sanna Virtainlahden mukaan kesätyöntekijöiden määrä on ollut samoissa lukemissa usean vuoden ajan. Tänä vuonna rekrytoinnissa kokeillaan kuitenkin uutta: kaikilta kesätyöhakemuksen lähettäneiltä pyydetään myös video, jossa vastataan haastattelukysymyksiin. Hämeenmaan työnhaku käynnistyi vuodenvaihteessa ja päättyy helmikuun lopussa.

– Ensimmäisiä videoita on jo tullut, ja se näyttää toimivan hyvin. Niistä pystyy hyvin tekemään karsintaa siitä, ketkä pääsevät haastatteluun, Virtainlahti sanoo.

Kahtena edellisvuonna kesätyönhakijat tavattiin rekrytreffeillä pikahaastattelujen muodossa. Nyt mennään Virtainlahden mukaan lähemmäs sitä maailmaa, missä nuoret ovat.

– Videoistakin näkee, että nuorille tuntuu olevan kovin helppoa puhua ruudulle.

Ikärajat vaihtelevat, nuorimmille tarjolla lyhyitä pätkiä

Esimerkiksi Stora Enso ja Hartwall palkkaavat kesätyöntekijöiksi vähintään 18-vuotiaita.

– Tämä on linjanveto, joka on tehty, koska meillä on myös alkoholijuomia, sanoo Hartwallin henkilöstöjohtaja Linda Aro.

Hämeenmaassa kesätyön alaikäraja on 17 vuotta, eikä Virtainlahden mukaan työtehtävien erottelua juuri ole täysi- ja alaikäisten välillä. Jonkin verran määrittelyä tulee hänen mukaansa laista: esimerkiksi kassatyötä saa tehdä alaikäisenä, jos lähellä on kokenut vastuullinen henkilö.

Osa yrityksistä tarjoaa myös lyhyitä kesätyöpätkiä nuoremmille. Hämeenmaan kesätyöntekijöistä noin puolet on Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita, joista nuorimmat ovat 14 vuotta täyttäviä. Kahden viikon harjoittelusta maksetaan 350–365 euroa. Stora Enso ottaa palkkaamiensa sadan hengen lisäksi Heinolaan tehtaalle noin 18 nuorta 15–17-vuotiasta Tutustu metsäteollisuuteen ja tienaa -ohjelmaan.

Kaupungille pääsee töihin myös alaikäinen

Lahden kaupungin kesätyöpaikoissa ei vaadita täysi-ikäisyyttä. Alaikäisiä on työskennellyt esimerkiksi kirjastolla ja puistotyöntekijöinä, kertoo työllisyyssihteeri Jasmina Lebnaoui Lahden kaupungilta.

– Olemme aina kehottaneet esimiehiä valitsemaan myös alaikäisiä, koska heidän voi olla vaikea päästä yksityiselle puolelle töihin, Lebnaoui sanoo.

Yleensä eniten kesätyöntekijöitä, noin 30, on otettu päiväkoteihin. Tulevan kesän erikoisuus ovat Kouvolan asuntomessujen Lahden osaston messuesittelijät.

Tulevan kesän kesätyöntekijöiden tarkkaa lukua ei ole vielä tiedossa, sillä kesätyöpaikat tulevat hakuun vasta helmikuun lopulla. Viime kesänä lopullinen luku oli noin 150–160. Kuukauden kestävästä kesätyöstä maksetaan nuorelle 1 000 euroa sekä lomarahat.

Lahden kaupunki jakaa myös tänä keväänä nuorille myös kesätyöseteleitä, mutta niiden määrää ja arvoa ei ole tälle vuodelle vielä päätetty. Viime kesänä 300 euron arvoisia kesätyöseteleitä jaettiin nuorille yhteensä 384 kappaletta.

Anna motivaation näkyä

Jos kesätöitä haluaa, motivaation näyttäminen työnantajalle on tärkeää.

– Plussaa on, jos on aikaisempaa kokemusta tai opiskelee teknistä alaa. Mutta motivaatio on se, millä mennään, sanoo Hartwallin Aro.

Asenteen ja motivaation mainitsee myös Hämeenmaan Virtainlahti. Lisäksi tarvitaan asiakaspalveluasennetta.

– Moni ajattelee että tulee hyllyttämään Prismaan, mutta kysymyksiä tulee asiakkailta paljon. Me puhumme, että kaikkien pitäisi olla muutama kuukausi asiakaspalvelutöissä. Se on tärkeä kokemus työuralla, vaikka ei kaupan alalle tai asiakaspalvelutehtäviin lopulta päätyisikään.

"Täällä on tosi hyvä työhenki"

Parhaassa tapauksessa työt voivat jatkua myös kesän jälkeen. Näin on esimerkiksi lahtelaisen abiturientin Eemeli Ylisen kohdalla. Viime kesänä Hollolan Prismassa työskennellyt Ylinen pyysi ja sai jatkoa töilleen myös kesän jälkeen.

Opintojen ohella hän teki syksyllä vuoron-pari viikossa, joululoman aikana enemmänkin. Työt jatkuvat yhä, ja kassatyöskentelyn lisäksi tulossa on myös koulutusta käyttötavaraosaston töihin.

Ylinen sanoo, että halusi kokeilla jotakin erilaista, mitä olisi helppoa tehdä koulun ohella. Myös koko kesän pesti kiinnosti, sillä joissakin paikoissa kesätyöt kestävät lyhyemmän aikaa.

– Aiemmin olin töissä vammaisten ja lasten ja nuorten kanssa, Ylinen kertoo.

S-ryhmä oli hänelle ennestään tuttu kesän 2015 Tutustu työelämään ja tienaa -kokeilusta. Lisäksi oma äiti on S-ryhmällä töissä.

Ylinen kehuu työpaikkansa työporukkaa kovasti. Asiakaskohtaamisistakin hän pitää.

– Täällä on tosi hyvä työhenki. Se näkyy niin, että ihmisistä on melkein aina kivaa tulla töihin, hän sanoo.

– Asiakkaat ovat oleellinen ja mukava osa työtä. Työpäivät jossain varastossa olisivat tosi tylsiä. Asiakkaan kanssa puhumisesta tulee mukava fiilis hänelle ja minulle.

Kesätöitä hakevia hän vinkkaa muistamaan taustatyön tekemisen eli hyvän CV:n ja työhakemuksen, positiivisen asenteen ja luontevan puhumisen.