Omaishoitaja joutui ostamaan hoidettavalleen sähkösääteisen sängyn omilla rahoillaan – hykylle moitteet oikeusasiamieheltä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on saanut eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä nuhteet lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinekäytännöstään asumispalveluyksikössä. Kyse on omaishoitajan hoidettavalleen pyytämästä sähkösääteisestä sängystä, jota hän ei saanut.

Yhtymä oli antanut sähkösääteisen sängyn hoitoyksikköön, jossa hoidettava vietti intervallijaksot. Omaishoitaja pyysi sänkyä myös kotiin, mutta hyky eväsi sen. Tuohon aikaan, 2016, palvelun järjestäjänä oli vielä Lahden kaupunki.

Omaishoitaja hankki sängyn omalla kustannuksellaan. Myöhemmin hyky myönsi selvityksessään, että sängyn tarve on ilmeinen. Se korvasi omaishoitajalle sängyn hankkimiskustannukset.

Oikeusasiamies muistuttaa hykyä sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2012 antamasta apuvälineohjeesta ja esittää, että hyky muuttaisi käytäntöjään.

Omaishoitaja kanteli myös lääkärin menettelystä. Lääkäri oli määrännyt hoivakodissa intervallijaksolla olleelle hoidettavalle keuhkotulehdukseen lääkettä, vaikka potilasasiakirjoissa oli maininta lääkkeen sopimattomuudesta.

Hykyn johto pahoitteli tapahtunutta ja pyysi sitä anteeksi.