Pelicans-kapteenin monipuolisuudelle palkinto: "Valinnat kertovat, että täällä on harjoiteltu hyvin"

Hannes Björninen debytoi Oliwer Kasken kanssa Leijonissa. Keskushyökkääjä kehuu oman joukkueensa kehitysympäristöä. "Ei valinta koskaan itsestään tule."

Keskushyökkääjä Hannes Björninen ja puolustaja Oliwer Kaski nousivat Pelicansista Jukka Jalosen nimeämään Suomen maajoukkueeseen Ruotsin EHT-turnaukseen.

Björnisen ja Kasken lisäksi Jalonen valitsi kaksi muuta ensikertalaista maajoukkueeseen: Ilveksen puolustaja Oskari Laaksosen ja Kärppien hyökkääjä Rasmus Kuparin.

Pelicansin tämän kauden lukumäärä Leijonissa nousi jo kolmeen, kun puolustaja Casimir Jürgens oli mukana joulukuun EHT-turnauksessa.

Pelicans-triosta Björninen nousee esille lahtelaisen kiekkokoulun kasvattina. Jürgens ja Kaski ovat tehneet läpimurtonsa liigatasolla Pelicansissa. Kaski tosin pelasi hyvin jo viime kaudella HIFK:ssa, mutta tämän kauden puolustajien pistepörssin kärkitila on nostanut hänet valokeilaan. HIFK:sta maajoukkueeseen nousi lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti Juhani Tyrväinen ja mukaan päässeistä myös KooKoon Anrei Hakulisella on historiaa Pelicansissa.

Pelicans-tausta ei näytä olevan enää este maajoukkueeseen pääsylle?

– Ei se taida olla enkä usko, että on koskaan ollutkaan. Valinnat kertovat, että täällä on harjoiteltu hyvin ja tehty kovaa työtä. Ei valinta koskaan itsestään tule, ja mielestäni meillä on oikein hyvä kehitysympäristö Lahdessa, Björninen sanoo.

Moni Pelicansin pelaaja tuntuu pelaavan nyt uransa parasta kautta.

– Silloin myös joukkue pärjää, kun pelaajat onnistuvat ja toisinpäin, Björninen muistuttaa.

Ysivitosia

Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen on pannut merkille, että tällä kaudella moni esiin noussut pelaaja on vuoden 1995 ikäluokkaa.

Niin ovat Björninen ja Kaskikin, eikä Jürgenskään kaukana ole ysivitosesta, sillä hän on syntynyt 26. joulukuuta vuonna 1994. Björninen pelasi viisi vuotta sitten nuorten maajoukkueessa, Kaskella ei nuorten maaotteluita ole. Sen suuremmin ei kaksikko ole valintaa ruotinut.

– Tiesimme, että lähdemme yhdessä maajoukkueeseen, mutta emme ole mitään sen ihmeellisempää asiasta puhuneet. Hienolta tietenkin tuntui, kun tiedon sain ja on upeaa päästä vetämään Suomen paita päälle miehissä, Björninen sanoo.

Millaista roolia odotat maajoukkueessa?

– Ei minulla mitään odotuksia ole. Katsotaan mihin minut laitetaan ja sitten yritän tehdä asiat mahdollisimman hyvin ja tuoda omia vahvuuksiani esille.

Tällä liigakaudella Björninen on tehnyt jo oman piste-ennätyksensä ja hän on hoitanut myös Pelicansin kapteenin tehtäviä kunnialla. Mitä ovat Björnisen vahvuudet?

– Monipuolisuus, minut voi laittaa milloin vaan kentälle. Hyökkäyspelaamiseni on kehittynyt, ja on tullut myös tulosta, mutta vahvuus on monipuolisuus. Olen saanut vastuuta ja olen pelannut ylivoimaa ja alivoimaa. En näe mitään yksittäistä asiaa, jossa olisin kehittynyt, Björninen miettii.

JYP-peli jää väliin

Suomi pelaa helmikuun EHT-turnauksessa kolme peliä, joista ensimmäinen on Venäjää vastaan Jaroslavlissa 7. helmikuuta. Pelicansilla on edellisenä päivänä vieraspeli Jyväskylässä.

– Se taitaa jäädä harmittavasti väliin. Ei voi mitään, mutta onneksi kyseessä on vain yksi peli. Vähän harmi silti. Haluaisin, että maajoukkuetauko pyhitettäisiin maajoukkueelle, Björninen sanoo.

Maajoukkuekomennus lisää Björnisen ja Kasken kuormaa kahdella pelillä.

– En lähtisi maajoukkueen kohdalla puhumaan kuormasta. Pelit ovat tämän lajin suola, Björninen sanoo.

Joko olet keskustellut päävalmentaja Jukka Jalosen kanssa?

– Kutsun hän soitti ja onnitteli valinnasta.