Aloititko vuoden alussa elämäntaparemontin ja nyt ote lipsuu? "Perseelle potkimisen käsikirjan" tekijä kertoo, miten pysyt tavoitteissasi

Tammikuu on monille melkoista itseruoskinnan aikaa. Monet ryhtyvät vuoden alussa tipattomalle, lihattomalle tai kuntokuurille.

Osa haluaa tehdä pysyvän elämänmuutoksen ja elää aiempaa terveellisemmin.

Kun tammikuu lähestyy loppuaan, vanhat tottumukset voivat salakavalasti houkutella väärille teille.

Miten uusi elämäntyyli saadaan pidettyä häiritsevistä mieliteoista huolimatta?

"Tavoiteguru", psyykkisen valmennuksen asiantuntija Lasse Seppänen pureutuu aiheeseen tuoreessa kirjassaan .

– Tein kirjan, koska halusin lisätietoja siitä, mistä aikaansaaminen ja saamattomuus johtuvat. Olin myös huomannut, etteivät liikunta-alan ammattilaisetkaan tiedä, mitä motivaatio tarkoittaa, kertoo 15 vuotta liikuntaväkeä valmentanut Seppänen.

Kirjan ydinajatuksena on, että omaan ja muiden motivaatioon pystyy vaikuttamaan tieteellisen tiedon avulla. On hyvin tilannekohtaista ja yksilöllistä, millainen motivointikeino sopii kenellekin.

– Ihmisellä voi olla uskomus, ettei hän pysty johonkin. Pystyvyyden tunteeseen vaikuttaminen on tällöin paras motivointikeino. Toisella unettomuus voi latistaa motivaatiota. Kun saadaan uni, ravinto ja liikunta tasapainoon, voidaan vahvistaa motivaatiota, Seppänen selittää.

Yleisin este motivoitumiselle ovat puutteelliset itsesäätelytaidot. Näillä tarkoitetaan omia ajattelumalleja ja tunteiden hallintaa. Seppäsen mukaan itselleen pitää perustella riittävän hyvin, miksi vaikkapa uusi kuntoprojekti on niin tärkeä juttu.

– Täytyy myös oppia tunnistamaan ajatukset, jotka yrittävät tehdä laiskemmaksi, ja sietämään epämukavia tunteita, jotka voivat vesittää projektin.

Kymmenen vinkkiä itsensä motivointiin

Seppänen on koonnut kirjansa pohjalta kymmenen vinkkiä itsensä motivointiin.

1. Tee itsellesi selväksi, miksi haluat ponnistella sen asian eteen, johon tarvitset motivaatiota.Emme jätä lapsiamme hoitamatta, vaikka hoitaminen tuntuu joskus työläältä. Teemme sen, koska koemme asian tärkeäksi. Löydä siis henkilökohtaiset merkitykset motivaatiota vaativan asian taustalta.

2. Tuunaa tekemistä sellaiseksi, joka edustaa tyyliäsi.Tee asiat niin kuin ne ovat temperamentillesi ja persoonallisuudellesi tyypillisiä. On epämotivoivaa toimia itseään vastaan.

3. Hyödynnä vahvuuksiasi.Asioita on helpompaa ja mielekkäämpää tehdä omien vahvuuksien kautta.

4.Valitse sopiva haastetaso.Kun omat taidot ja haastetaso ovat tasapainossa, voimme kokea virtausta eli flow-kokemusta. Tällöin nautimme siitä, mitä teemme.

5. Aloita pienimmästä mahdollisesta teosta.Asetamme itsellemme esteitä usein liiallisten vaatimusten kautta. Jos haluat alkaa kuntoilla, älä odota itseltäsi, että jaksaisit lähteä väsyneenäkin salille, vaan aseta tavoitteeksi kävellä kotikadun päässä mutka.

6. Psyykkaa itseäsi onnistumista vahvistavalla sisäisellä puheella.Sano itsellesi ”minähän pystyn tähän!”. Toista niin monta kertaa, että sisuunnut!

7. Kehitä voimavarojasi.Kun olet fyysisesti hyvässä kunnossa, sinulla on enemmän energiaa. On paljon helpompaa pitää yllä motivaatiota, kun energiaa riittää. Lisäksi hyvä itsetuntemus ja psyykkiset taidot auttavat ylläpitämään motivaatiota.

8. Hanki sosiaalista tukea.Pohdi, keitä ovat ne, jotka kannustavat sinua matkalla tavoitteisiisi.

9. Nosta vireystilaasi.Jos laiskottaa, mene muutaman kerran kyykkyyn ja ylös tai tee muutama hyppy. Adrenaliinipiikki antaa energiaa tehdä haluamasi asiat. Motivaatio on pohjimmiltaan vireystila, johon voi vaikuttaa liikunnan ja ravinnon avulla.

10. Hyväksy se, että motivaatio on välillä hukassa.Motivaatio on tunnetta – tunteita ei voi kaiken aikaa hallita.

Kuntosaliohjaaja uskoo myönteisen palautteen voimaan

Elina Heiskanen, 21, tekee selkäliikkeitä vantaalaisella kuntosalilla. Ilmeestä näkee, että liikesarjat alkavat tehota yläselän ongelmiin.

Heiskasen henkilökohtainen valmentaja Sanna Oksanen, 48, elää vahvasti mukana tilanteessa: hän kannustaa suojattiaan ja ohjailee tämän liikeratoja.

Oksanen uskoo motivoinnissa myönteisen palautteen voimaan.

– 9, 10, 11 ja vielä kerran! Tosi hyvin pysyy paketti kasassa, Oksanen kehuu.

Kuntosaliharrastaja Heiskanen palkkasi Oksasen ohjaajakseen muutama viikko sitten, koska koki, ettei pääse omin avuin tavoitteeseensa. Heiskanen uskoi myös, että fysioterapeuttina toiminut kokenut valmentaja pystyy räätälöimään hänelle tehokkaan ohjelman.

– Minulla on ongelmia kroppani kanssa, enkä tiennyt, miten niitä pitäisi itse hoitaa.

Helsinkiläisnaista vaivaavia kehon ongelmia selittävät perimä ja kuormittava katutanssiharrastus.

– Nivelet pettävät ja on lihasheikkoutta, hän kuvaa.

Väsyneenä voi tulla heikkoja hetkiä

Heiskanen kertoo olevansa erittäin motivoitunut ja haluavansa saada kropan kuntoon. Jos terveysprojektia kuitenkin yrittää edistää yksin, voi väsyneenä tulla heikkoja hetkiä, jotka vesittävät projektia: kuntoilu ja terveellinen ruoka eivät silloin välttämättä maistu. Näissä tilanteissa henkilökohtaisesta valmentajasta on suuri apu, koska hän voi estää repsahtamisen.

– Lähetän Elinalle ohjeita Whatsappin kautta päivittäin. Jos tulee ongelmia, voin vaikuttaa niihin heti, Oksanen kertoo.

Parivaljakko tapaa toisensa Fit Tammistossa kerran viikossa. Projekti on vasta alussa, eikä Heiskanen vielä tiedä, kuinka pitkään hän aikoo valmentajan kanssa harjoitella.

Heiskanen on kuitenkin jo huomannut voivansa aiempaa paremmin. Ohjatun tunnin lisäksi hän kuntoilee viikoittain itsekseen useita kertoja.

Oksasen mukaan hänen tärkein motivointikeinonsa on ”herätellä ihmisiä”. Hän motivoi asiakkaitaan kertomalla, miten hän itse onnistui omassa elämänmuutoksessaan.

– Toteutin elämäntaparemontin, laihdutusprojektin, vuosia sitten, joten tiedän, miten tavoitteissa voidaan pysyä.