Hoivakiinteistöt ovat tuottoisa bisnes myös Lahden seudulla

Varma vuokratuotto vuosiksi eteenpäin.

Hoivakotien ja muiden palvelutalojen seinät omistaa usein eri taho kuin varsinainen toiminnan pyörittäjä. Rakennuttaminen ja vuokraaminen ovat tuottoisa liiketoimi ja myös sijoituskohde.

Toimijoista Suomen Hoivatilat on pörssissä noteerattu julkinen yhtiö.

Titanium Hoivakiinteistö ja eQ Hoivakiinteistöt ovat erikoissijoitusrahastoja. Niiden taustalla ovat konsernit, joista Titanium on yksityinen ja eQ-konserni pörssinoteerattu yhtiö.

Kaikille on yhteistä varsin hyvä tuotto ja vakaa toiminta, koska toimitiloista solmitaan yleensä vuosien vuokrasopimus. Taustalla on lisäksi yhteistyö kuntien kanssa, jotka tarvitsevat ja ostavat asukkailleen hoitopaikkoja.

Palveluita tuottava yhtiö ei voi tinkiä vuokrasta, joten ainoaksi tinkimiskohteeksi jäävät palkkakulut.

Pörssiyhtiö Hoivatilat

Suomen Hoivatilat kertoo olevansa erikoistunut päiväkoti- ja hoivakiinteistöjen, koulujen sekä palvelukortteleiden tuottamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen. Se on toteuttanut yli 150 hanketta yli 60 kuntaan. Pörssitaival alkoi vuonna 2016.

Hoivatilat arvioi vuoden 2018 liikevaihdon olevan noin 17 miljoonaa euroa, josta operatiivisen tuloksen arvioidaan olevan peräti noin 40 prosenttia.

Liikevaihto muodostui kokonaan vuokratuotoista. Sopimuskannan arvo oli 400 miljoonaa euroa.

Suomen Hoivatilat omistaa muun muassa Hoivakoti Lähteenpuiston Heinolassa. Toiminta pyörittää Attendo. Lahdessa Hoivatiloilla on palvelukortteli Ahtialassa, johon kuuluu sekä vanhusten asuntoja että lasten päiväkoti. Toimijoina ovat Attendo ja Pilke päiväkodit.

Kuntien tarve kasvaa

Erikoissijoitusrahasto Titanium Hoivakiinteistöllä on kymmeniä kohteita eri puolilla maata. Yhtiö kuuluu Titanium-konserniin, jonka omistaa henkilökunta ja joukko suomalaisia yksityissijoittajia.

Rahasto kertoo nettisivuillaan, että hoivakiinteistöjen vuokrasopimukset ovat yleensä pitkäkestoisia, tyypillisesti vähintään kymmenen vuoden pituisia.

Sijoituksen houkuttavuutta lisää rahtaustatieto: "Kunnilla on muuttuvan ikärakenteen vuoksi kasvava tarve ja lainsäädännöllinen paine lisätä erilaisten hoitopaikkojen määrää, joten hyville hoivakiinteistöille on jatkuvaa tarvetta vuosikymmeniksi eteenpäin."

Rahaston hankkimat kiinteistöt ovat uusia, uudehkoja tai modernisoituja. Sijoituskohteita valittaessa huomioidaan maantieteellinen hajautus.

Lahden seudulla yhtiö omistaa entisen Reumasairaalan kiinteistössä toimivan asumispalveluyksikkö Mäntylän.

Vuonna 2017 palkkiotuotot olivat 10,2 miljoonaa euroa ja liiketulos 6,1 miljoonaa. Viime vuosien liikevoittoprosentti on ylipäätään ollut loistava, noin 50 prosenttia.

Ympäri maakuntia

Toinen erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt kertoo, että viime tilikauden lopussa rahastolla oli 190 kiinteistöä. Niistä yli puolet oli tehostetun palveluasuminen tai terveyspalveluiden käytössä. Valtaosa kiinteistöistä oli pääkaupunkiseudulla, mutta myös muun muassa Kuopio, Jyväskylä ja Joensuu ovat kartalla. Viiden suurimman vuokralaisen osuus vuokratuotoista on yli puolet.

Yhtiöllä on Lahdessa useita kohteita, uusimpana Kaarlaaksokoti Ahtialassa, jota pyörittää Attendo.

Rahaston pääoma on noin 750 miljoonaa euroa ja tuotto 10 prosenttia vuodessa.