Takana on kylmä yö - Lahdessa mitattiin hämmentävä lämpötilaero, näin se selittyy

Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli kylmä myös Lahden seudulla, mutta aivan jäätäviin pakkaslukemiin ei kuitenkaan ylletty.

Pakkanen oli Ilmatieteen laitoksen mukaan erityisen kipakkaa Asikkalassa. Elohopea laski Pulkkilanharjulla aamukuuden aikaan -28,7 asteeseen.

Heinolassa kirein pakkaslukema oli -26,5 astetta.

Lahdessa Ilmatieteen laitoksella on vielä toistaiseksi kaksi mittauspistettä. Launeen perinteisellä säähavaintoasemalla pakkasta oli aamukolmen aikaan -27,2 astetta. Samaan aikaan Sopenkorvessa pakkasta oli "vain" -21,3 astetta.

Sään lauhtuminen alkoi Sopenkorvessa jo yön tunteina, sillä sunnuntai-iltana kello 23:n aikaan pakkaslukema oli siellä -24,2 astetta. Ero selittyy havaintoasemien välisellä korkeuserolla.

Launeen havaintoasema sijaitsee Porvoonjoen varressa alavalla alueella 78 metrin korkeudella merenpinnasta. Sopenkorven asema Mestarinkadulla puolestaan on Salpausselän tuntumassa ja 100 metriä meren pinnan yläpuolella.

Lauhtuminen alkoi maanantaiaamuna vauhdilla, sillä kello 10:n aikaan Lahdessa oltiin enää -16:n asteen tuntumassa. Ja lauhtuminen jatkuu päivän aikana.

Lumisadealue lähestyy lounaasta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta satanee Päijät-Hämeessä päivän aikana jopa 10 senttiä. Ajokeli muuttuu Päijät-Hämeessä huonoksi aamupäivästä alkaen lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Lisää lunta on luvassa tiistaina.