Isojen hallien katot kannattaa puhdistaa lumesta – omakotitalojen katoille ei vielä vaaraa lumikuormasta

Lumikuorma on nyt Länsi-Suomessa 30–60 kilogrammaa neliömetrille sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa pääosin 60–100 kiloa neliölle. Eniten lunta on Kotka–Joensuu-linjan ja Suomen kaakkoisrajan välisellä vyöhykkeellä, jolla lumikuorma on monin paikoin yli sata kiloa.

Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys runsaan lumen takia. Paras tapa on pudottaa lumet katoilta. Tällä hetkellä puolen metrin kerros lunta katolla painaa vajaat sata kilogrammaa neliömetrillä ja metrin kerros jopa 200 kiloa.

Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.

– Nyrkkisääntö on, että hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen. Lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa, muistuttaa Suomen ympäristökeskus SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lumenpoistossa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Seuraavan viikon aikana lumikuorma kasvanee reilusti valtaosassa maata. Kasvua voi tulla yli 30 kiloa neliölle. Lumikuormat eivät ylitä kattojen mitoitusarvoja, mutta suurten hallien kattojen lumitilannetta on tarkkailtava, sillä rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta.