Otkes: Irrottunut suojalevy kolhi kovan onnen InterCity-junan vaunuja - selkänojissa "heikko rakenne"

Viikko sitten sunnuntaina oikoradalla sattuneen junaepisodin aiheuttaja on löytynyt, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Tapaus sattui sunnuntaina 20. tammikuuta kello 11.53. Helsingistä Ouluun matkalla olleen IC65-junan ensimmäisessä vaunussa tuntui voimakas rytkähdys ja kuului metallinen kolahdusääni.

Rytkähdyksen seurauksena vaunun alakerran kolmen istuimen selkänojat retkahtivat taaksepäin alimpaan asentoonsa. Lisäksi tapahtumasta aiheutui vesivuoto vaunun yläkerran WC:n tuorevesijärjestelmään ja vaunun osaston päätyovi jumiutui kiinni-asentoon.

Kaksi istuimissa matkustanutta matkustajaa valitti tapahtuman jälkeen kipua niskassaan.

Vaunujen pohjan vauriot on raportin mukaan aiheuttanut vaunun päädystä irronnut luukun suojalevy.Suojalevy on vaunun alla pyöriessään kiilautunut vaunun pohjan ja ratapölkkyjen väliin ja aiheuttanut matkustajien tunteman rytkähdyksen sekä äänet.

Penkkien selkänojien heikon rakenteen vuoksi rytkähdys rikkoi penkkien kääntömekanismin.

Suojalevy oli irronnut Korvensuon liikennepaikan eteläpuolella, Korvensuon ja Haarajoen välillä. Irtoamisen syytä ei tarkan tapahtumapaikan puuttumisen vuoksi voida tarkalleen määrittää.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan on mahdollista, että vaunun ruuvikytkin olisi irronnut ripustuskoukustaan ja roikkunut vapaana alhaalla. Tällöin jatkuvat iskut radan laitteisiin, etenkin akselilaskijoiden auraussuojiin olisivat irrottaneet suojalevyn.