Nyt se alkaa! Sanomalehtiviikolla lehti ja verkkosivut taipuvat koululaisten käsissä moneen

Nelli Niemelä piirtää sarjakuvaa, jonka hän tekee yhdessä Venla Nurmen ja Veera Pereniuksen kanssa. Jani Keronen

Säynäjärvi Terhi

Nastolan kirkonkylän koulun 3A-luokka on ottanut varaslähdön sanomalehtiviikkoon jo aiemmin tänä talvena. Luokka on opiskellut muun muassa, mikä on uutinen ja alkanut koota omaa lehteä. He ovat myös kirjoittaneet koko vuoden kestävästä yritysprojektistaan oikean lehtijutun, joka julkaistaan tänään Etelä-Suomen Sanomien uutisosastolla.

Aaro Järvinen kirjoittaa uutista kuunpimennyksestä. Viereisillä pulpeteilla Venla Nurmi, Nelli Niemelä ja Veera Perenius tekevät sarjakuvaa lumimyrskystä.

– Se on kivaa, kun saa tehdä itse, Nelli Niemelä sanoo.

Luokanopettaja Pirjo Mertaranta käyttää mielellään sanomalehteä oppitunneilla. Sanomalehtiviikolla lehteä hyödynnetään monessa oppiaineessa, kuten kuvaamataidossa, matematiikassa ja äidinkielessä.

– Etsimme sanomalehdestä yhdyssanoja, kysymyssanoja ja voimme luokitella sanoja. Oppilaiden tasoerot ovat lisääntyneet viime vuosina, se näkyy muun muassa lukutaidossa, yli 35 vuotta opettajan työtä tehnyt Mertaranta sanoo.

Luokka kuluttaa paperilehden loppuun asti. Viimeisessä vaiheessa se rullataan, teipataan ja otetaan mukaan vaikka hippaleikkiin.

Sanomalehtiviikko näkyy Etelä-Suomen Sanomissa monella tapaa. Lapset ja nuoret pääsevät ääneen lehdessä viikon aikana.

ESS:n näköislehti on kaikkien käytössä sanomalehtiviikolla osoitteessa ESS.fi. Tunnuksia ei tarvita.

Nastolan kirkonkylän koulun 3A-luokka harjoittelee lehdentekoa. Etualalla Nelli Niemelä, Venla Nurmi, Alisa Junttila ja Veera Perenius, taaempana Niilo Mäki ja Aaro Järvinen sekä Anni Guan. Jani Keronen

Lehdessä julkaistaan nuorten mielipidekirjoituksia. Teemana on vaikuttaminen, ja eniten keskustelua herättäneet kirjoitukset ESS palkitsee leffalipuilla.

Joka päivä myös uutissivuilla julkaistaan nuoria kiinnostavia juttuja. Lisää vinkkejä voi lähettää osoitteeseen 13300@ess.fi.

Koulutusteemasivut julkaistaan keskiviikkona 30.1. Silloin kerromme muun muassa Salpauksen sirkuskoulusta, aikuisopiskelusta ja sen tukemisesta, työharjoittelupaikan merkityksestä ja koulusta ilman seiniä.

Julkaisemme maanantaista perjantaihin joka päivä lehdestä kymmenen kysymystä – testaa, kuinka hyvin olet lukenut lehden!

Lehden kysymyksiin löydät vastaukset ESS.fi/nuoret-sivulta. Siellä on myös monia koulutukseen, opiskeluun ja nuorten elämän liittyviä juttuja. Löydät sieltä myös videot toimittajan ja valokuvaajan työstä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Neulatyynyjä ja kynäpurkkeja valmistamalla kohti yökoulua – lue Nastolan Kirkonkylän koulun kolmasluokkalaisten kirjoittama juttu omasta käsityöyrityksestään 28.1.2019 6:30
  2. Ensi kesäksi taas tarjolla suuri määrä kesätyöpaikkoja – lahtelaisen Eemelin kesäpesti jatkuu edelleen 28.1.2019 8:00

Kommentoi