Esperi Care lupaa palkata lisää väkeä hoivakoteihinsa – Ylen mukaan Lahti on aiemmin joutunut keskeyttämään vanhusten sijoittamisen Launeelle

Elina Korkee

Hoiva-alan yritys Esperi Care lupaa palkata lisää henkilöstöä hoivakoteihinsa. Ammattiliitto Tehyn mukaan henkilöstön vähyyteen liittyviä ongelmia on muissakin isoissa alan yritysketjuissa.

Lahdessa toimii neljä Esperi-yksikköä sekä Hartolassa ja Hämeenlinnan Lammilla yksi. Osa niistä on vanhuksille, osa kehitysvammaisille tarkoitettuja.  

Etelä-Suomen Sanomat ei lauantaina tavoittanut Esperin Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen aluepäällikköä Britta Dölling-Hasua kommentoimaan paikallisten hoivakotien tilannetta.

Ylen mukaan Lahti on aiemmin joutunut keskeyttämään vanhusten sijoittamisen Launeen hoivakotiin sen jatkuvien ja vakavien ongelmien takia. Ylen mukaan Esperi on sittemmin parantanut toimintaansa sen verran, että hoivakotiin voi jälleen sijoittaa asukkaita.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on määrännyt Esperin toiminnan keskeytettäväksi Ulrika-hoitokodissa Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Vastuu hoidosta on siirtynyt kaupungille. Valvira on vahvistanut, että yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrikassa hoitovirheen takia.

Valvira tutkii parhaillaan koko Esperi Caren toimintaa. Ongelmatapauksia on tullut tietoon kymmenistä eri yksiköistä. Esperi lupaa nyt palkata lisää väkeä.

– Työhön tartutaan välittömästi, sanoo toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni STT:lle.

Aarnio-Isohannin mukaan tilanne Ulrikassa kriisiytyi hyvin lyhyessä ajassa. Keskustelua hoidosta Esperin eri toimipaikoissa on kuitenkin käyty Valviran kanssa jo pidempään.

– Meillä on ollut näkemyseroja Valviran kanssa, kertoo Aarnio-Isohanni.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei lauantaina kommentoinut tapausta tiedotusvälineille, mutta otti sen esille Twitter-tilillään.

– Jokainen ikäihminen ansaitsee ammattitaitoisen, arvostavan ja riittävän hoivan. Jos puutteita ja laiminlyöntejä hoivassa havaitaan, valvontaviranomainen puuttuu tilanteeseen. (...) Annan kaiken tukeni Valviralle sen tärkeän tehtävän hoitamisessa, kirjoittaa Saarikko Twitterissä.

"Esperin ongelmat kaikkein syvimmät"

Henkilöstön vähyyteen liittyvät ongelmat ovat yksityisissä hoivakodeissa selvästi laajempia kuin kuntien ja kaupunkien itse pyörittämissä laitoksissa, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri.

– Esperin ongelmat ovat olleet kaikkein syvimmät. Vastaavia ongelmia on myös muiden isojen hoiva-alan ketjujen eli Attendon ja Mehiläisen kanssa. Kaikissa ketjuissa on myös yksittäisiä hyvin toimivia toimipisteitä, sanoo Okkeri.

Taustalla on Okkerin mukaan epäterve kilpailutus. Kun kunnat koettavat säästää ulkoistamalla palveluja hoitoalan yrityksille ja yritykset taas tavoittelevat voittoa, on henkilöstön alimitoituksen ja riittämättömän hoidon kierre valmis.

Henkilöstön määrässä pihistetään Okkerin mukaan jättämällä sijaisia palkkaamatta, lyhentämällä työvuoroja ja luistamalla ylityökorvauksista. Etenkin viikonloppuisin on hänen mukaansa tavallista, että hoitaja on vuorojen vaihteessa yksin osastolla. Lisäksi säästetään avustavasta henkilökunnasta, eli hoitajien aikaa kuluu siivoamiseen, ruuan lämmittämiseen ja pyykkihuoltoon.

"Käymme mitoitukset läpi kuntien kanssa"

Esperin toimitusjohtajan Aarnio-Isohannin mukaan Esperissä lähiesimies on osallistunut käytännön työhön ja suuri osa hallintotehtävistä on hoidettu keskitetysti. Valvira taas on hänen mukaansa vaatinut, että esimiehen työaikaa ei saa laskea mukaan hoitotyön henkilöstömitoitukseen.

Lisäksi Aarnio-Isohannin mukaan asukkaiden hoidon tarve on usein osoittautunut suuremmaksi kuin mitä kunnat ja kaupungit ovat sopimuksia tehdessään ennakoineet.

– Käymme nyt läpi asiakkaiden vaatimukset ja hoitajamitoitukset yhdessä kuntien kanssa, hän lupaa.

Tehyn lakimies Okkerin mukaan kuntien tulisi sopimuksissa varmistaa, että henkilöstömitoitusta tarvittaessa nostetaan.

– Yritysten kanssa ei pidä olla sinisilmäinen, sanoo Okkeri.

Kommentoi