Sodankylässä mitattiin tämän talven kylmimmät lukemat - lue yön uutiskooste

STT

Sodankylässä Lapissa on tehty talven uusi pakkasennätys. Ilmatieteen laitoksen mukaan Sodankylässä mitattiin aamuyöllä neljän aikoihin 38,3 astetta pakkasta.

Päivystävän meteorologin mukaan on mahdollista, että vielä kylmempiä lukemia mitataan varhaisaamun aikana, sillä vuorokauden kylmimmät hetket osuvat usein aamukuuden ja aamukahdeksan välille.

Feministimiehet ajavat tasa-arvoa uusissa yhteisöissä

Suomeen on hiljattain perustettu uusia miesten yhteisöjä. Viime vuoden lopulla esimerkiksi pidettiin valtakunnallinen Miesten piiri -tapahtumakokonaisuus, joka kattoi lähes koko maan. Tempaus saa jatkoa helmikuussa.

Lisäksi uusi feministinen miesjärjestö Miehet ry pyrkii vaikuttamaan miehiä koskeviin asioihin, kuten perhevapaisiin, myönteisesti miesnäkökulmasta. Samalla naisia halutaan tukea esimerkiksi suostumusperustaisen raiskauslain vaatimuksessa.

KSML: Vihreiden Touko Aalto lähtee ehdolle eduskuntavaaleissa

Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto lähtee ehdolle kevään eduskuntavaaleissa, uutisoi . Aalto kertoo kuntouttaneensa itsensä työkykyiseksi, ja hänen terveytensä mahdollistaa ehdolle asettumisen.

Aalto jäi sairauslomalle viime syyskuussa uupumuksen vuoksi, myöhemmin lokakuussa hän väistyi vihreiden puheenjohtajan tehtävistä. Hän palasi eduskuntaan tammikuussa.

Vihreät käynnisti vaalikampanjansa eilen Helsingissä. Puolue kampanjoi muun muassa ilmasto- ja koulutusteemoilla ja pyrkii nostamaan kannatuksensa vaaleissa ainakin 13,5 prosenttiin.

Korkea-arvoinen sotilasvirkamies veti tukensa Madurolta Venezuelan johtajana

Venezuelan Washingtonin-lähetystössä työskentelevä sotilasattasea on liittynyt presidentti Nicolas Maduron arvostelijoiden joukkoon. Sotilasattasea Jose Luis Silva kehottaa hänen kanssaan samanmielisiä sotilaita tukemaan parlamentin puhemiestä Juan Guaidoa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Oppositiota edustava Guaido julistautui presidentiksi aiemmin tällä viikolla. Oppositio pitää Maduron toista presidenttikautta laittomana ja yrittää erottaa hänet epärehellisenä pidettyjen vaalien jälkeen.

Muun muassa Yhdysvallat, Espanja, Ranska ja Saksa ovat antaneet tukensa presidentiksi julistautuneelle Guaidolle. (Lähde: AFP)

Kanadan pääministeri Trudeau erotti maan Kiinan-suurlähettilään

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on antanut lähtöpassit maan Kiinan-suurlähettiläälle. Trudeau kertoi lauantaina pyytäneensä John McCallumin eronpyyntöä ja hyväksyneensä sen.

Vaikka Trudeau ei sitä suoraan sanonut, syynä McCallumin potkuihin ovat hänen viime päivien kommenttinsa, jotka liittyvät Kanadan ja Kiinan diplomaattiseen kiistaan. McCallum on muun muassa kritisoinut Yhdysvaltain Kanadalle esittämää luovutuspyyntöä kiinalaisen teknologiajätti Huawein talousjohtajasta.

Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun pidättäminen Kiinassa joulukuun alussa on kiristänyt Kanadan ja Kiinan välejä huomattavasti. (Lähde: AFP)

Brasilian patoturman uhrimäärä kipusi yli 30:een

Brasiliassa vakavassa patoturmassa kuolleiden määrä jatkaa kasvuaan. Ainakin 34 ihmistä on kuollut ja lähes 300 on kateissa.

Viranomaisten mukaan on hyvin epätodennäköistä, että turman jäljiltä löydetään enää ihmisiä elossa.

Kaivoksen padon murtuma sai miljoonia tonneja mutaa syöksymään perjantaina kaivoskompleksiin, jossa oli satoja työntekijöitä, ja siitä edelleen kohti Brumadinhoa. Paikka sijaitsee lähellä Belo Horizonten kaupunkia.

Kaivoksen omistaa Brasilialainen Vale-kaivosyhtiö. (Lähde: AFP)

Hizbollahin johtaja varoittaa Israelia Syyriaan suuntautuvista iskuista

Libanonin Hizbollah-äärijärjestön johtaja Hassan Nasrallah varoittaa Israelia sen Syyriaan tekemistä iskuista. Nasrallah suuntasi tv-haastattelussa sanansa suoraan Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle ja teroitti, että iskut saattavat kiihdyttää sotaa alueella.

Israel on iskenyt Syyriassa Iranin joukkoja vastaan, ja sen tavoitteena on estää Iranin vaikutusvallan kasvu Syyriassa. Syyrian hallitus, Iranin joukot ja Hizbollah ovat liittolaisia.

Israel iski viimeksi alkuviikosta Syyriaan Iranin vallankumouskaartin kohteisiin. (Lähde: AFP)

Rinnekangas ja Rukajärvi laskivat X Gamesin mitaleille

Lumilautailijat Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi ovat yltäneet X Gamesin mitaleille Aspenissa Coloradossa. Rinnekangas otti hopeaa miesten slopestylessa ja Rukajärvi pronssia naisten slopestylessa.

X Gamesin ensikertalainen Rinnekangas teki parhaat pisteensä kolmannella eli viimeisellä finaalilaskullaan. Hän piti kärkisijaa kisan viimeisen laskijaan saakka, mutta Kanadan Mark McMorris meni viimeisellä laskullaan ohi.

Roope Tonteri oli miesten finaalissa kahdeksas.

Rukajärvelle X Games -mitali on uran neljäs. Hän sai slopestylen pronssia myös vuosi sitten.

Kommentoi