Yhdysvaltojen kultajoukkue onnellinen maailmanmestaruudesta: "Voittomme oli useiden tahojen kollektiivinen tulos"

Aino Kattilakoski

Alle 20-vuotiaiden miesten viestihiihdon maailmanmestaruuden voittanut Yhdysvaltojen joukkue oli voiton ratkettua ikionnellinen ja syystä. MM-kulta oli samalla Yhdysvaltojen nuorten maajoukkueen ensimmäinen mitali Lahden MM-hiihdoissa.

MM-mitalisteja, kovia sprinttereitä ja superlupauksia vilisseessä viestissä joukkueen hiihtäjien tasaisuus näytti kuitenkin olleen avain Yhdysvaltojen voittoon.

Yhdysvaltojen naishiihtäjistä Kendall Kramer (vas.) onnistui Lahden MM-kisoissa hyvin saavuttaen kaksi nelossijaa. Viestin lisäksi yksi tuli 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailusta. Katja Luoma

Mestarinelikko Luke Jagerin, Ben Ogdenin, Johnny Hagenbuchin ja Gus Schumacherin sijoitusten saldo henkilökohtaisista kisoista ennen viestiä oli neljä top10-sijoitusta ja yhteensä kahdeksan sijoitusta 20 parhaan joukossa. Parhaiten miehiltä sujui torstain 30 kilometrin perinteisen kilpailu, jossa Schumacher hiihti neljänneksi, Ogden kymmenenneksi, Jager sijalle 13. ja Hagenbuch sijalle 17.

Miehet myönsivätkin kilpailun jälkeen hiukan pelänneen viestissä olevia kovia sprinttereitä.

– Taktiikkamme oli puskea vauhtia ylös joka osuudella ja hyydyttää sillä tavalla sprinttitähtiä. Tiesimme että mukana on vahvoja hiihtäjiä ja esimerkiksi Venäjän ankkuri Alexander Terentev sai minut todella hermostuneeksi ottaessaan kärkikolmikon kiinni. Kaikki onnistuivat tänään kuitenkin upeasti niin hiihdossa kuin taktiikassa, Yhdysvaltojen maajoukkueen valmentaja Bryan Fish kertoi kilpailun jälkeen.

Maan maastohiihto menossa oikeaan suuntaan

Miesten MM-kullan lisäksi myös maan naiset onnistuivat hienosti viestin neljännellä sijallaan. Suomen naiset jäivät Yhdysvaltojen naisista reilun minuutin ja kaksikymmentä sekuntia.

Miesten MM-kulta ja naisten nelossija ovat jälleen yksi osoitus siitä, että maan juniorihiihto on menossa oikeaan suuntaan. Siitä kertoo myös se, että Lahden kisoissa Yhdysvaltojen hiihtäjien top10-sijoituksista kuusi seitsemästä tuli alle 20-vuotiaiden sarjassa. Ainoana vanhempien junioreiden joukosta kymppisakkiin hiihti Hailey Swirbul, joka oli 15 kilometrin perinteisen kilpailussa 10:s.

Top20-sijoituksista alle 20-vuotiaiden sarjan hiihtäjät nappasivat 13.

– Tämä MM-kulta oli urheilijoiden, valmentajien, National Nordic Foundationin, perheidemme, muiden joukkutovereiden, kuten esimerkiksi viestinaisten onnistumisen tuoman ilon kollektiivinen tulos ja onnistuminen. Lisänsä antoi vielä katsojien tuki, ja kun saimme kasaan neljä vahvaa suoritusta, tulos oli sitä mitä odotimme, kolmannen osuuden hiihtäjä Hagenbuch sanoi.

Ankkuri Gus Schumacherin paras sijoitus Lahden MM-kisoissa ennen viestiä oli 30 kilometrin kilpailun neljäs sija.

Huipennus kehitykselle

Joukkueen hiihtäjien puheissa kuulee useaan otteeseen maininnan National Nordic Foundationista, jolla viitataan Yhdysvaltojen maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maajoukkueita tukemaan perustetusta säätiöstä. Ennen säätiötä, Yhdysvaltojen joukkueet aikanaan kamppailivat peräti 25-kertaa pohjoismaiden vastaavia joukkueita pienemmillä budjeteilla. Säätiöllä on ollut iso merkitys erityisesti maan maastohiihdon tason nostamisessa ja lauantainen nuorten MM-kulta sopinee yhdeksi huipentumaksi tuolle kehitykselle.

Maajoukkuevalmentaja Bryan Fishillä on selkeä suunnitelma seuraavan askeleen ottamiseksi.

– Nyt meidän pitää jatkaa kovaa treeniä ennen kaikkea yhdessä. Se on ollut meidän mantramme viime aikoina, sillä maamme on iso ja hiihtäjät levittäytyneinä ympäriinsä. Monet harjoittelevat omien seurojen kanssa. Mitä enemmän saamme heitä harjoittelemaan yhdessä ja sitä kautta puskemaan toisiaan eteenpäin, sitä paremmat ajat tulevat. Sen eteen jatkamme työtä junioreiden ja maailmancup-tason hiihtäjien kanssa, Fish sanoi.

Kommentoi