Kulta Norjaan, Suomi seitsemäs MM-viestissä - "Vaikean viikon huonoin päivä osui tähän viestiin"

Alle 20-vuotiaiden naisten MM-viestin voitto meni jännittävän loppukiritaistelun jälkeen Norjaan. Kristine Stavaas Skistad ratkaisi voiton vasta maalisuoralla ja hiihti voittoon sekunnin ennen Venäjän ankkuri Anna Grukhvinaa.

Suomen joukkue jäi kärjestä 4x3,3 kilometrin viestissä peräti yli kaksi minuuttia ja saapui maaliin sijalla 7.

Ensimmäinen osuus oli Venäjän Anastasiya Faleevan ja Norjan Kristin Austgulen Fosnäsin näytöstä heidän karattua muilta jo puolentoista kilometrin jälkeen. Suomen Hanna Ray vaihtoi seitsemäntenä 29,1 sekuntia kärjessä vaihtaneen Fosnäsin jälkeen. Vaihtoa edelsi kaatuminen J-mutkan jyrkässä kurvissa, kun Rayn sauva jäi toisen hiihtäjän alle.

- Tarkoituksena oli kuroa eroa muihin heti ensimmäisellä osuudella niin paljon kuin mahdollista, koska tiesimme viestissä olevan todella kovia maita, Fosnäs kertoi Norjan taktiikasta.

Toisella osuudella Venäjän Kristina Kuskova karkasi Norjan Astrid Stavilta ja vaihtoi ensimmäisenä reilun 10 sekunnin johdon turvin. Suomen Anita Korva ajoi toisella osuudella hurjasti kärkeä takaa ja vaihtoi neljäntenä 13,3 sekuntia Venäjän jälkeen.

Kolmannella osuudella Norjan tuplahopeamitalisti Helene Marie Fossesholm hiihti Venäjän Veronika Stepanovan kiinni ja vaihtoi ensimmäisenä 1,6 sekuntia ennen Stepanovaa. Suomen Rebecca Ehrnrooth hyytyi osuudellaan täysin. Vielä kilometrin kohdalla ero kärkeen oli pysynyt samassa puolessa minuutissa, mutta viimeisten kahden kilometrin aikana Ehrnroothin jäi kärjestä peräti minuutin lisää. Ehrnrooth saapui vaihtoon lopulta minuutin ja 28 sekuntia Norjan jälkeen vasta sijalla seitsemän.

- Sauvani remmi aukesi ensimmäisellä työnnöllä, enkä saanut sitä korjattua. Koko loppumatka oli panikointia. Minusta tuntui että sauva putoaa kädestä.

- Koko viikko oli omalta osaltani vaikea ja huonoin suoritus osui vielä tälle päivälle, vaikka yleensä olen hyvä viestihiihtäjä. Tuntui, että jalat painoivat ladulla tonnin.

Korva ja Ray juoksivat välittömästi lohduttamaan Ehrnroothia maalissa.

- Olisin varmaan ruotinut itseäni enemmän jos tytöt eivät olisi tulleet lohduttamaan, Ehrnrooth sanoi.

Mestaruuskamppailu käytiin neljännellä osuudella kahden kesken Venäjän Grukhvinan ja Norjan Skistadin välillä. Molemmat hiihtäjät kyttäilivät koko matkan ja säästivät ratkaisun yleisön iloksi vasta loppusuoralle, jossa Skistad oli lopulta vahvempi.

- Tämä viestikulta oli täydellinen lopetus tälle hienolle ja menestyksekkäälle viikolle, Norjan maajoukkueen valmentaja Monika Korra iloitsi.

Pronssille ylsi lopulta Ruotsi. Joukkueessa hiihtivät Louise Lindström, Frida Karlsson, Tilde Bångman ja Linn Svahn. Ruotsi näytti vielä kilometri ennen maalia jäävän mitaleilta Yhdysvaltojen ankkuri Novie McCaben iskettyä hurjasti intiaanikukkulan jyrkässä nousussa ja kurovan eroa Ruotsiin. Stadionille selvässä johdossa lasketteli kuitenkin lopulta Svahn McCaben ilmeisesti hyydyttä intiaanikukkulan päällä.

- Tiesin, että kunhan pidän eroa lisänneen McCaben selän kuitenkin suhteellisen lähettyvillä, pääsen hänestä vielä lopussa ohi, Svahn kertoi lopun ajatuksistaan.

Suomen ankkurina sivakoi Hilla Niemelä.

- Kisasta jäi hyvä mieli, kun lopussa sain onnistumisen ja pystyin jättämään Italian ja Sveitsin. Kisasta sai ainakin hyvää treeniä ryhmässä hiihtämiseen, sitä tulee muuten harjoiteltua niin vähän.

Joukkue oli seitsemänteen sijaansa suhteellisen tyytyväinen.

- Jos kaikilla olisi ollut huippupäivä, ehkä parempaan sijoitukseen olisi ollut mahdollisuus, Anita Korva pohti.