Lahti sai oman palkinnon tämän vuoden Femmagaalassa – Z-juna Helsinkiin on yksi Lahti-Femman ehdokkaista

Vaihtoehtoisia musiikkipalkintoja jakava Femmagaala järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella. Varjo-Emma-gaalaksikin kutsuttu tapahtuma pidetään Lahdessa Mössöllä lauantaina.

Vaihtoehtoisia musiikkipalkintoja jakava Femmagaala järjestetään tänä vuonna Lahdessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun varjo-Emma-gaalaksikin kutsuttu tapahtuma pidetään Helsingin ulkopuolella. Tapahtuma on Mössöllä lauantaina 2. helmikuuta. Mukana järjestelyissä on myös Lahen Elmu.

Tapahtuman perustajiin kuuluva Wallu Valpio kertoo, että Femmagaalassa alkoi olla tarvetta muutokselle, sillä sitä oli järjestetty jo 15 kertaa pääkaupungissa.

– Alkoi ottaa nuppiin gaalojen sisäsiittoisuus, ikään kuin kaikki merkittävä mukamas tapahtuisi kehä kolmosen puolella, Valpio pohtii.

Lahti valikoitui järjestämispaikaksi muun muassa siksi, että kaupungissa on hänen mukaansa aina ollut hyvin femmamainen musiikkikulttuuri.

– Lahti on ollut musiikkiskenetyypiltään vähän poikkeava muihin kaupunkeihin verrattuna. Siellä ei ole kauheasti kuvia kumarreltu. Ja kun on kumarrettu omaa kaupunkia kohti, niin samalla on pyllistetty muulle Suomelle. Se on hyvin femmamaista.

Lahden puolesta puhui myös, että kaupunki on Valpion mukaan varsinkin viime vuosina tuottanut merkityksellistä musiikkikulttuuria. Merkittävä tekijä oli myös kaupungin sijainti: Lahteen on hyvät yhteydet isoimmista kaupungeista.

Lahti-Femman ehdokkaat

Lahteen liittyviin liikenneyhteyksiin liittyy myös yksi palkintoehdokkaista. Femmagaalassa jaetaan tänä vuonna Lahti-Femma, jonka ehdokkaista eräs on Z-juna Helsinkiin. Valpio selittää ehdokkuutta sillä, että Z-juna on lisännyt lahtelaisten yhtyeiden mahdollisuutta päästä keikoille Helsinkiin.

– Se on nopeampi ja halvempi tapa päästä keikalle ja lisää lahtelaisten huomioarvio Helsingissä.

Muut Lahti-Femman ehdokkaat ovat Lahti-blogi – jonka Valpion mukaan tuntevat kaikki lahtelaiset – Lahdesta kotoisin oleva, ja toimittajana tunnettu Ilkka Mattila sekä lahtelaisen Tehosekoittimen muusikkoina muistetut Matti Mikkola ja Otto Grundström, jotka ovat jatkaneet musiikin tekemistä, vaikka Tehosekoitin ei enää olekaan aktiivinen.

Eikä Lahdessa varmasti voitaisiin jakaa musiikkipalkintoja ilman mainintaa Cheekistä. Ehdokkuuden arvoiseksi on nostettu maauimalan sulkeminen hellekesänä Cheekin konserttien vuoksi.

– Femmagaalassa on aina ollut se, ettei aina vain ilon vaan joskus myös vahingonilon kautta. Ehdokkuus on näpäytys Cheekin suuntaan ei maauimalan käyttäjille. Tapahtuma saavutti sellaiset mittasuhteet, että hyvä kun ei ilmatilaa suljettu.

Live-Femma-palkintoehdokkaiden joukossa on myös paikallinen nimi, Lahdessa järjestettävä Kaupungin Äänet -festivaali.

Kriitiikkiä musiikkialan keskittymistä kohtaan

Femmagaalaan liittyvän huumorin taustalla on myös aimo annos kriittisyyttä musiikkialaa kohtaan. Valpio muistuttaa, että tapahtuma perustettiin, kun hän ja nykyisin Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtajana työskentelevä Stuba Nikula tympääntyivät siihen, että levy-yhtiöt palkitsivat toisiaan Emma-gaalassa. Syntyi idea varjogaalasta jonka henkeä kuvaa sen slogan: "Vaikka artisti ei olisikaan myynyt kybällä, se voidaan silti palkita Femmalla."

Valpio uskoo, että Femmagaala on tänään arvokkaampi kuin koskaan median ja musiikkialan keskittymisen vuoksi.

– Pian ollaan tilanteessa, jossa kaksi toimijaa omistavat levy-yhtiöt ja festivaalit, ja pienempien toimijoiden on mahdotonta saada itseään esille.

Gaala on yleisötapahtuma

Femma-palkinnot ovat Valpion mukaan olleet aina tärkeitä myös palkituille. Tapahtumassa on palkittu pieniä artisteja, yhtyeitä ja toimijoita, joista monet on myöhemmin palkittu myös Emma-gaalassa. Hyvänä esimerkki tästä on Fullsteam, josta on kasvanut yksi Suomen suurimmista levy-yhtiöistä.

Musiikkialan palkintoja jakava Emma-gaala järjestetään tänäkin vuonna samaan aikaan Femmagaalan kanssa. Valpio lupaa, että Femmagaalassa ei ole Emma-gaalan tapaan valkoisia pöytäliinoja tai pönötystä.

Palkintojen jakamisen lisäksi tapahtumassa kuullaan myös runsaasti live-musiikkia. Huora, MC Taakibörsta ja Taikasydän soittavat tilaisuudessa täyspitkät setit.

– Puvulla ja krakalla ei pääse sisään, eli vedetään tässäkin maanläheisesti. Eikä tarvitse vetää päälleen keskellä talvea kesäistä kukkamekkoa.