Oppositio kokoaa rivejään välikysymykseen vanhustenhoidosta - lue yön uutiskooste

Oppositiopuolueet kokoontuvat tänään keskustelemaan vanhustenhoitoon liittyvästä välikysymyksestä.

Muut oppositiopuolueet ovat todennäköisesti lähdössä mukaan SDP:n ehdottamaan mahdolliseen välikysymykseen, kertoivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat STT:lle tiistaina. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on kutsunut oppositioryhmät koolle kello 11.

Yhteistä välikysymystä ovat mukana pohtimassa SDP:n lisäksi ainakin perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja KD.

Välikysymysharkinnan taustalla ovat hoiva- ja terveysalan yhtiö Esperi Caressa ilmenneet ongelmat.

Lunta tupruttaa yhä koko maassa

Viime päivinä tutuiksi tulleet lumisateet jatkuvat edelleen tänään koko maassa. Runsaimmat lumisateet alkavat kuitenkin väistyä maan keskiosien yli Etelä- ja Keski-Lappiin, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Maan eteläisissä osissa lumisade voi olla aamulla sakeaakin. Päivän edetessä lännestä alkaen vähitellen poutaantua ja myös pilvipeite voi rakoilla.

Huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan koko maassa. Erittäin huonon ajokelin varoitusalue kattaa eteläisen ja itäisen Suomen ja myös Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan.

Britannian parlamentti torjui ajatuksen brexitistä ilman erosopimusta

Britannian parlamentti torjuu ajatuksen, että maa jättäisi Euroopan unionin ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone äänesti asiasta tiistai-iltana.

Parlamentti äänesti illan aikana useista vaihtoehdoista, miten edetä brexitin kanssa.

Kansanedustajien enemmistö haluaa myös avata uudelleen neuvottelut EU-erosopimuksesta. Parlamentti toivoo, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely korvattaisiin vaihtoehtoisilla järjestelyillä.

Pääministeri Theresa May kannusti parlamenttia hyväksymään muutosesityksen. Hän toivoi vahvaa mandaattia, jotta hänellä olisi neuvotteluvoimaa keskusteluissa EU:n kanssa.

Britannian aika käy vähiin, sillä brexitin on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta. Enemmistö kansanedustajista hylkäsi esityksen lisäajan hakemisesta eroneuvotteluille.

Ensireaktio EU:sta: Erosopimusta ei avata

Brexit-sopimusta ei ole mahdollista avata enää uusille neuvotteluille, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tiedottaja.

EU-maita edustavan Tuskin tiedottajan mukaan Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely on osa erosopimusta, eikä sitä neuvotella uudelleen.

Sen sijaan tulevan suhteen julistuksessa on enemmän liikkumavaraa. Jos Britannian toiveet tulevan suhteen osalta muuttuvat, EU on valmis harkitsemaan muutoksia julistukseen.

Tuskin tiedottajan mukaan EU:ssa ollaan tyytyväisiä Britannian parlamentin kantaan torjua ajatus erosta ilman sopimusta.

EU-maat ovat tarvittaessa valmiita harkitsemaan eropäivän siirtämistä, jos Britannia sitä pyytää. Päätös vaatii 27 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Brexit-solmun kiristyminen painoi punnan kurssin laskuun

Punnan kurssi dollariin ja euroon nähden heikkeni tiistai-iltana, kun Britannian parlamentti äänesti brexit-vaihtoehdoista. Hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa punnan kurssi oli heikentynyt euroon nähden 0,7 prosenttia maanantai-illan lukemista.

Analyytikot arvioivat, että Britannia ja EU pelaavat brexit-päivän lähestyessä uhkapeliä siitä, kumpi osapuoli taipuu ensin sopimuksettoman eron eli niin sanotun kovan brexitin välttämiseksi. (Lähde: AFP)

Venezuelassa korkein oikeus on kieltänyt presidentiksi julistautuneen Guaidon poistumisen maasta

Venezuelan korkein oikeus kieltää maan presidentiksi julistautuneen Juan Guaidon poistumisen maasta. Oikeus on lisäksi jäädyttänyt oppositiojohtajan pankkitilit.

Korkeimman oikeuden presidentin mukaan Guaido ei saa poistua ennen kuin tutkinta on saatu päätökseen.

Venezuelan oikeusministeri Tarek William Saab pyysi tiistaina maan korkeinta oikeutta asettamaan Guaidon matkustuskieltoon ja vaati tämän varojen jäädyttämistä.

Presidentti Nicolas Maduroa tukevan Saabin mukaan pyyntö oli osa parlamenttia koskevaa tutkimusta, jonka korkein oikeus määräsi viime viikolla. (Lähde: AFP)

Välimerellä kuoli tai katosi viime vuonna lähes 2 300 ihmistä, arvioi YK:n pakolaisjärjestö

Keskimäärin kuusi Välimeren yli pyrkivää siirtolaista kuoli viime vuonna joka päivä, ilmenee YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tuoreesta raportista. Välimerellä kuoli tai katosi viime vuoden aikana arviolta 2 275 ihmistä. Samaan aikaan muuttoliike Välimeren yli rauhoittui merkittävästi.

Eurooppaan saapui Välimeren kautta yhteensä reilut 139 000 pakolaista ja siirtolaista, mikä oli alhaisin tulijamäärä viiteen vuoteen.

Italia kiristi viime vuonna linjaansa mereltä saapuvia siirtolaisia kohtaan, ja maan uusi populistihallitus esti siirtolaisveneiden rantautumisen Italian satamiin.

UNHCR:n mukaan kansalaisjärjestöjen pelastusoperaatioita merellä rajoitettiin viime vuonna aiempaa enemmän.

Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja pitää epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan

Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja Daniel Coats ja presidentti Donald Trump näyttävät olevan hyvin eri linjoilla Pohjois-Koreasta. Coatsin mukaan on epätodennäköistä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan, sillä Pohjois-Korean johtaja näkee ne erittäin tärkeänä hallintonsa selviytymiselle.

Coats kertoi käsityksistään senaatille tiedotteessa, jossa käsiteltiin maailmanlaajuisia uhkia. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Trump on aiemmin torjunut väitteet siitä, että Pohjois-Korea olisi jopa lisännyt ydinaseidensa tuotantoa sen pysäyttämisen sijaan.

Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin on suunniteltu tapaavan helmikuun lopussa.

Brasiliassa viisi ihmistä on otettu kiinni kaivoksen mutavyöryn takia

Brasiliassa poliisi on ottanut viisi ihmistä kiinni Brumadinhon kaivoskatastrofin takia. Viime perjantaina kaivoksen padon murtuma sai miljoonia tonneja mutaa syöksymään Vale-yhtiön kaivoskompleksiin, jossa oli satoja työntekijöitä, ja siitä edelleen kohti Brumadinhon kaupunkia.

Viranomaiset lisäksi kertovat, että turmassa kuolleiden määrän vahvistetaan nousseen 65 uhrista 84 uhriin. Kadonneita on 276.

Murtunut pato oli 42 vuotta vanha ja liki 90 metriä korkea. Valen mukaan pato oli äskettäin läpäissyt rakenteita koskevan turvallisuustarkastuksen. (Lähde: AFP)

Applen liikevaihto laski tulosvaroituksen mukaisesti, sijoittajat helpottuivat

Teknologiajätti Applen tulos pysyi loka–joulukuussa suunnilleen edellisvuoden tasolla noin 20 miljardissa dollarissa. Palveluiden kuten musiikin ja elokuvien myynti kasvoi, mutta iPhone-puhelimien myynti laski 15 prosenttia edellisvuodesta.

Yhtiön liikevaihto laski aiemmin tässä kuussa annetun tulosvaroituksen mukaisesti noin 84 miljardiin dollariin eli noin viisi prosenttia vuodentakaisesta.

Tulosjulkistus otettiin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla helpottuneena vastaan, ja Applen osakekurssi oli jälkipörssissä 5,5 prosentin kasvussa.

Tammikuun alussa annetun harvinaisen tulosvaroituksen syynä oli ennakoitua heikompi myynnin kehitys etenkin Kiinassa. (Lähde: AFP)

Lauri Jäntin pääpalkinnot Mauri Kunnakselle ja Antti Haatajalle

Kirjailijat Mauri Kunnas ja Antti Haataja saavat Lauri Jäntin säätiön tämänvuotiset pääpalkinnot. Niiden suuruus on 15 000 euroa.

Kunnaksen työtä luonnehditaan vertaansa vailla olevaksi lasten tietokirjatuotannoksi. Hänen kirjojensa todetaan tarjoavan riemukkaita hetkiä lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Haatajan kuvausta Saamenmaan luonnosta luonnehditaan asiantuntevaksi ja innostuneeksi ja teoksen kuvia upeiksi ja ajankohtaisiksi.

Lauri Jäntin säätiö on edistänyt suomenkielistä tietokirjallisuutta vuodesta 1985 lähtien palkitsemalla ansiokkaita tietokirjojen tekijöitä.