Stubb missasi lennon ja vierailun Lahteen – puhui Sibeliustalon konferenssiväelle Skypen välityksellä EU:n asemasta "epäjärjestyksen maailmassa" – "Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan aamun twiitissä lukee"

Ex-pääministerin mukaan EU:n on otettava johtajuutta ja puolustettava omia arvojaan, vaikka unionin toimintaa haastetaan niin sisältä kuin ulkoa.

Ex-pääministeri Alexander Stubbin (kok.) oli tarkoitus saapua Lahteen pitämään Future of Europe -konferenssin pääpuheenvuoroa, mutta Keski-Euroopan lumikaaos sotki Luxemburgissa asuvan Stubbin matkasuunnitelmat.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana tätä nykyä toimiva Stubb piti lopulta puheensa Skypen välityksellä suoraan Münchenin lentokentältä.

Stubbin pääviesti oli se, että EU:n on otettava johtajuutta ja puolustettava omia arvojaan, vaikka unionin toimintaa haastetaan niin sisältä kuin ulkoa.

Stubb sanoi, että läntisen maailman peruspilareita, kuten liberaalia demokratiaa, markkinataloutta ja monenkeskistä yhteistyötä haastetaan nyt suunnista, joihin ei ole totuttu.

Stubbin mukaan "maailman epäjärjestys" alkoi toden teolla vuonna 2016, kun britit päättivät erota EU:sta ja Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi.

Stubbin mukaan maailmasta puuttuu tällä hetkellä se vakaus ja selkeä johtajuus, johon ehdittiin tottua.

Stubb toivoi puheessaan, että EU kykenee täyttämään sisäänpäin kääntyneen Yhdysvaltojen jättämän valtatyhjiön erityisesti arvojen puolustajana, kansainvälisessä yhteistyössä ja kaupassa.

Euroopassa poliittisia mannerlaattoja ovat liikuttaneet eurokriisi, maahanmuuttokriisi, populististen liikkeiden nousu, Euroopan yhdentymisen kyseenalaistaminen sekä Brexit, Stubb luetteli. Kaiken tämän lisäksi Yhdysvalloista on tullut arvaamaton kumppani Trumpin presidenttiyden myötä.

– Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan aamun twiitissä lukee.