Apulaisprofessori: Liigaseurat eivät ole ympäristöpahiksia

Jääkiekossa suurin päästöjen aiheuttaja on yleisön liikkuminen, ja siihen seurojen on vaikeampi vaikuttaa kuin omiin suoriin päästöihinsä, sanoo Ville Uusitalo LUT-yliopistosta.

Pelicans on julistanut pyrkivänsä maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi jääkiekkoseuraksi.

Käytännössä päästöjen painaminen nollaan on tietenkin mahdotonta, koska jäähallit syövät energiaa ja joukkueen toiminnasta syntyy liikennettä ja jätettä. Miten tavoite siis toteutetaan, ja milloin on oikeus markkinoida itseään hiilineutraalina toimijana?

– Jos tavoitellaan hiilineutraalisuutta, täytyy mitata päästöt ja se, mistä ne muodostuvat. Sen jälkeen täytyy tehdä toimenpiteitä, joilla pienennetään hiilijalanjälkeä, kestävyystutkimuksen apulaisprofessori Ville Uusitalo LUT-yliopistosta selittää.

– Loppupäästö, jota ei pystytä vähentämään koskaan, voidaan kompensoida erilaisilla kompensointimekanismeilla. Silloin se oikeuttaa käyttämään hiilineutraalisuus-termiä.

Kompensaatiot ovat tuttuja muun muassa lentoliikenteestä, jossa matkustaja voi hyvittää aiheuttamiaan päästöjä maksamalla lentolipustaan ylimääräistä ympäristönsuojelun hyväksi.

Energitehokkuutta on jo kehitetty

Uusitalo on valvonut LUTissa useita tutkimuksia, joissa kulttuurin, viihteen ja urheilun toimijat ovat selvityttäneet oman hiilijalanjälkensä. Näitä ovat teettäneet Suomessa Sinfonia Lahti, Meri-Teijon golfkenttä ja viimeisimpänä jääkiekon Liiga.

– Ei löydetty sellaisia asioita, joissa (Liigan) seurat olisivat hirveitä pahiksia. Esimerkiksi jäähallien energiatehokkuuden eteen on tehty Suomessa paljon töitä, ja joukkueiden liikkumista ja otteluohjelmaa on järkeistetty, Uusitalo kertoo.

– Jäähallin sähkön ja lämmön kulutus ovat suurimmat asiat, jos yleisön liikkumista ei oteta huomioon. Tässäkin ollaan paljon sen varassa, miten sähkö ja lämpö tuotetaan kyseisellä alueella.

Liigan tutkimus teetettiiin opiskelijan diplomityönä, eikä siinä ole mitattu kaikkia päästöjä yksityiskohtaisesti, vaan osa laskelmista – kuten halliravintoloiden tuottama jätemäärä – perustuu oletus- tai keskiarvolukemiin.

Pelicansin hiilineutraalisuushankkeessa nämäkin seikat selvitetään yksityiskohtaisemmin.

Ylivoimaisesti suurin päästöjen aiheuttaja on yleisö.

– Seuran on helpompi vaikuttaa omaan liikkumiseensa ja energiankäyttöön kuin yleisön liikkumiseen. Keinovalikoimassa on kimppakyyteihin kannustamista ja asiaan liittyvän tiedon tuottamista. On iso haaste, miten se otetaan haltuun, Uusitalo myöntää.